Śródziemnomorskie kieszonki z kurczaka faszerowane kuskusem

Pomysł na obiad to tak naprawdę wypadkowa tego co było w lodowce i szafkach, tym bardziej, że upływał termin użycia kaszy kuskus, do tego otwarte miałam różne słoiczki, które czas najwyższy było wykorzystać wiec postanowiłam zrobić inne zawsze piersi z kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu.  A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny dało efekt idealny. Jak ocenił je jeden z domowników, który nie jada oliwek a na kuskus miał do tej pory "długie zęby" danie dostało od niego 6-. To minus to za zbyt dużą porcje;)



Śródziemnomorskie kieszonki z piersi kurczaka faszerowane kuskusem 

na kuskus:
  • 1 łyżka oliwa z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
  • 4 łyżki suszone pomidory, odsączone i pokrojone
  • 4 łyżki zielonych i czarnych oliwek posiekanych
  • papryczka chilli tajska
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów 
  • opakowanie kuskusu 
  • sól i pieprz
  • feta bałkańska ok 150 g 
do kurczaka:
  • 4 piersi z kurczaka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • kilka gałązek tymianku
na sos:
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina (Kadarka)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 4 łyżki posiekanych zielonych oliwek
  • 2 łyżki masła
  • feta bałkańska pokruszona ok 100 g

Kuskus: rozgrzać rondelek na średnim ogniu, dodać oliwe, podgrzać, dodać czosnek i płatki czerwonej papryki. Dodać suszone pomidory i smażyć kilka minut. Dodać oliwki, chilli posiekane, podsmażyć, wlać bulion z kurczaka i doprowadzić do wrzenia. Dodać kuskus,  wymieszać, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojona fetę, wymieszać i ostudzić.

Kurczak: rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piersi naciąć w środku robiąc kieszeń upewniając się, aby nie przebić się na drugą stronę piersi. Kiedy kuskus przestygnie włożyć mieszaninę kuskusu do kieszeni. Bok kieszeni spiąć wykałaczką. Wierzch kurczaka doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i masło, włożyć piersi, posypać otartym tymiankiem i obrumienić je ze wszystkich stron. Gotowe mięso umieścić na blaszce, na każdy dać po gałązce tymianku i umieścić w piekarniku na 15-20 minut w zależności od ich wielkości.

Podczas gdy kurczak się piecze, zrobić sos. Na patelni ze smażenia piersi dodać posiekany czosnek, podsmażyć chwile, wlać białe wino i sok z cytryny. Zredukować sos o jedną trzecią. Dodać suszone pomidory, chwile podsmażyć, dodać oliwki i masło, wymieszać aż sos będzie kremowy. Doprawić pieprzem.
Kuskus, gdy kurczak się piecze, rozłożyć na talerzach i podgrzać w piekarniku. Piersi wyjąć przekroić na pół i ułożyć na kuskusie. Posypać fetą, polać sosem.



11 komentarzy:

  1. fantastyczne danie:) aż mi ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomicie pomyślane i świetnie skomponowane danie!! Taki obiad na letni taras jak znalazł!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne połączenie, bardzo mi pasuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne zestawienie... Obiad na lato idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. szalenie mi się podoba to zestawienie:) Wszystko musi świetnie grać :) I jaką masz pzejrzystą galerię przepisów:) Bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem miłośniczką kaszy, danie dla mnie. Super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuje bardzo, mam nadzieje ze jak ktoś zrobi to sie podzieli wrażeniami.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger