Muffinki piwne z precelkami

Czy jedliście czekoladowe muffinki ze słonymi precelkami? Jeśli nie to jest to przepis dla was. Połączenie pysznej czekolady, rozpływających się, wilgotnych muffinek i słonych, chrupiących precelków to magiczne połączenie. Powali każdego. Dołączam wpis do akcji u Dominiki - Muffinkowo.
Źródło



Muffinki piwne czekoladowe z precelkami

ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 filiżanki ciemnego niesłodzonego kakao 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 120 ml piwa (ja dałam jasne ryżowe ale można dać inne jasne lub ciemne)
polewa i dekoracja:
  • 1/2 szklanki  śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • precelki


Mąkę, kakao, cukier, sodę i sól wymieszać razem w misce. Dodać masło, wymieszać dodać jajka po jednym, wymieszać, wlać piwo i wymieszać mikserem przez 20 sekund, aż ciasto będzie gładkie. Papilotki włożyć do formy na muffinki i napełnić do ¾ wysokości. Piec 20-25 minut tak, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Odstawić do ostygnięcia, a gdy ostygną wyjąć z formy.
Przygotować polewę. W rondelku rozpuścić masło, dodać czekoladę, mieszać aż się rozpuści i połączyć z masłem, wlać śmietanę, wymieszać razem aż się wszystko idealnie połączony. Polewa posmarować muffinki.
Precelki połamać na mniejsze kawałki i powbijać do muffinek.

10 komentarzy:

  1. rewelacja!:)
    genialna jesteś!

    OdpowiedzUsuń
  2. Doprawdy intrygujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł, pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ładnie wygladają

    OdpowiedzUsuń
  5. WoW! W pierwszej chwili, patrząc na kolor, myślałam, że to muffiny na Guinessie :)
    Ale są po prostu obłędne!

    Dziękuję za zgłoszenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger