Drożdżowe ciasto z jagodami

Ostatnio ukazało się moja rodzina uwielbia ciasta drożdżowe a ja je tak rzadko piekę. Dlatego po cieście z rabarbarem, które pojawi się wkrótce kolej na skarby lasu. Niestety mimo ze las mam pod nosem, ale wejście do niego grozi samobójstwem jako żarełko dla komarów a ja samobójczynią nie jestem, dlatego musiałam jagody kupić na targu. Długo zastanawiałam się co upiec, w końcu padło na ciasto, które od dawna czekało na swoją kolej. Przepis pochodzi z gazetki z 2011 roku dodatku do Pani domu - "Ciasta z owocami i przetwory". Ciasto upiekłam w foremce na chałkę i wyszło mega pyszne, do wieczora nie został ani okruszek.



Drożdżowe ciasto z jagodami 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (120 g)
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 200 g czarnych jagód 
  • 1 torebka drożdży instant (7 g)
  • szczypta soli
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • cukier puder do posypania

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę. Wlej jogurt i ponownie razem ubij. Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami instant i szczyptą soli. Do masy jajeczno-jogurtowej dodawaj po łyżce mąkę i ucieraj. Na koniec wlej olej i starannie zmiksuj. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję i ciężko spływającego z łyżki.
Podłużną formę (najlepiej o pojemności 2 litrów) natłuść i wysyp tartą bułką. Na dno formy wyłóż trochę jagód, wlej połowę ciasta, posyp jagodami. Jagody zalej pozostałym ciastem. Warstwa ciasta w formie nie powinna być zbyt wysoka, żeby nie było zakalca. Odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.



Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piecz około 45 minut. Po wyjęciu z formy posyp ciasto cukrem pudrem.
Gdyby się okazało po wyjęciu z formy i po odwróceniu ze wierzch ciasta jest nadal niedopieczony wystarczy wstawić to ciasto na płaskiej blasze do piekarnika na 10-15 minut w temp 160 st. i dopiec gore.




9 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twoje zdjęcia :) Drożdżówka z jagodami, ale mi ochoty narobiłaś, a właśnie kawkę piję i nadała by się idealnie... WSPANIAŁA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam blaszki do chalki, czy 25x36 moze byc? Czy bedzie za mała?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam sie ze ta blaszka jest za mała, za płytka. najlepsza byłaby długa keksowka np 38cm a głęboka taka do ktorej ci wejdzie 2l wody. bo to ciasto powinno wysoko wyrosnąć.

      Usuń
  3. Pyszne ciacho, mam taką foremkę:)
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger