Ciasto z jagodami i rabarbarem

Sezon na rabarbar pomału dobiega końca za to pojawiły się pierwsze jagody, wiec jak tu nie skorzystać i nie upiec czegoś pysznego. Ciasto jest proste, nieskomplikowane, mało pracochłonne, za to pyszne czyli takie jakie lubię najbardziej. Polecam.
Źrodlo


Placek z rabarbarem i jagodami
  • 160 g miękkiego masła
  • 350 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • laska rabarbaru
  • szklanka jagód
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • cukier puder do posypania



Rozgrzej piekarnik do 180 C. Masło i brązowy cukier ubije mikserem przez 5 minut na kremową masę. Dodaj jajka po jednym na raz, ubijając cały czas. Dodaj wanilię. osobno przesiej mąki, dodaj do nich proszek, sodę, sól. Wsyp do miksera, ubijaj aż się wymiesza, następnie dodaj śmietanę i ponownie dokładnie wymieszaj.
Rabarbar obierz i pokrój na kawałki, jagody umyj i osusz.

Tortownice (u mnie średnica 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia albo natłuść i posyp bułką tartą. Wyłóż połowę ciasta do środka, na to rozłóż rabarbar i jagody. Przykryj resztą ciasta. Piec przez 50-60 minut. Wyjmij, odstaw do ostygnięcia, następnie posyp cukrem pudrem.



"Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl"

12 komentarzy:

  1. takie uwielbiam! tradycyjne domowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... smak lata i domu w wakacyjne poranki.
    cudne. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. fenomenalne połączenie! pychota

    OdpowiedzUsuń
  4. Zastanawiam się, czy jako owocu mogę użyć porzeczki? To ciasto strasznie kusi!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zaryzykować tyle ze porzeczki lubią byc dość kwaśne w ciastach wiec radze posypać je dodatkowo brązowym cukrem zanim przykryje się je ciastem.

      Usuń
  5. BardzO lubię takie ciasta, są wilgotne i pyszne. nO i pełne owoców lata :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W tym roku jeszcze nie piekłam żadnego ciasta z jagodami poza tortami..
    Twoje wygląda tak pysznie.. <3

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuje bardzo pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger