Tort bolognese

Makaron w formie tortu czemu nie? Zamiast tradycyjnie podanego makaronu spaghetti albo bucatini obiad można sobie urozmaicić podając go w nietypowy sposób jako zapiekany tort. Myślę ze taka forma zapiekanki niejednego zachęci do takiego obiadu. Polecam, bo jest to fajna odmiana bolognese, mimo iż wiem ze nie jest to klasyczny sos jaki robią Włosi, ale dla mnie najlepszy takie domowy, szybki i łatwy. Polecam.



Tort bolognese


  • 1/2 opakowania makaronu bucatini
  • pieprz
  • sól
  • cukier szczypta
  • 2 szklanki sera gouda startego 
  • 1-2 kulki mozzarelli
  • bazylia kilka świeżych liści
  • oregano 
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • kilka czarnych oliwek
  • puszka pomidorów 
  • 200 ml passaty z pomidorów (albo innego sosu pomidorowego)


  • Na rozgrzaną oliwę wrzucamy poszatkowaną cebule, lekko szklimy, dodajemy pokrojony drobno czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone i razem smażymy, następnie pomidory i passate, mieszamy. Dosypujemy oregano, pokrojona bazylie, sól, pieprz, cukier do smaku. Dusimy albo smażymy razem ok 10 minut.
    W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
    Dno tortownicy smarujemy lekko oliwa i wykładamy 1/2 ugotowanego makaronu. Na wierzch wylewamy sos mięsno-pomidorowy. Posypujemy polowa startego sera. Całość przykrywamy reszta makaronu. Posypujemy serem, ziołami i układamy kawałki oliwek. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 180 st. ok 20 minut aż się ser stopi i zrumieni, przed końcem pieczenia układamy na wierzchu kawałki mozzarelli, wstawiamy jeszcze na chwile aż ten ser się lekko stopi. Gotowe wyjmujemy, zdejmujemy obręcz, posypujemy świeżymi ziołami i kroimy na kawałki.




    12 komentarzy:

    Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger