Bułeczki z truskawkami

Delikatne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z serka i truskawek to idealny letni wypiek, na słodkie popołudnie. Proste w wykonaniu nie stworzą wam wielkiego problemu a mogą miel zaskoczyć domowników i gości  na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie dziecka również się sprawdza. Przepis z tej strony.  



Bułeczki z truskawkami
  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • 5 dag masła
  • 40 dag naturalnego twarożku
  • cytryna
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 16 małych truskawek
  • cukier puder do posypania


Mąkę przesiewamy do miski. Do malej miseczki dajemy 2 łyżki przesianej maki, wkruszamy drożdże, dodajemy 2-3 łyżki mleka, łyżeczkę cukru i mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mleka mieszamy z pozostałym cukrem, roztrzepanym jajkiem, solą i stopionym masłem.   Następnie wyrośnięte drożdże przelewamy do miski z maka, wlewamy mieszaninę mleka i wyrabiamy gładkie ciasto przez kilka minut, aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, aż objętość ciasta się podwoi. 
W tym czasie mieszamy serek ze skórką cytrynową i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto ponownie  zagniatamy na stolnicy wyspanej maka i dzielimy na 16 równych kawałków, formując kulki. U mnie każda ważyła ok 60 g. Każdą kulkę rozpłaszczamy lekko na dłoni,  pośrodku kładziemy trochę serka i jedną oczyszczoną truskawkę. Zamykamy ciasto, dokładnie zlepiamy i formujemy kształt bułeczek. Wszystkie układamy je blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach bo bułeczki jeszcze mocno urosną. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, a następnie pieczemy pół godziny w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 
Jako ze truskawki w środku lekko zmiękną każdą bułeczkę po przekrojeniu można nadziać  świeżą truskawką.




8 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger