Fałszywe gołąbki z sosem pomidorowym

Uwielbiamy gołąbki, ale od tradycyjnych jeszcze bardziej te fałszywe. Raz że robi się je szybciej, a dwa ze można ich smak i skład zmieniać do woli. A gdy te gołąbki pływają w pysznym pomidorowym sosie to jest niebo w gębie. Polecam.

golabki, mieso, mieso mielone, kapusta, bernika, kulinarny pamietnik

Fałszywe gołąbki z sosem pomidorowym
  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie woł-wp) 
  • torebka ryżu ugotowanego tak nie do końca 
  • 300 g posiekanej odciśniętej kiszonej kapusty
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • papryka słodka i ostra
  • natka pietruszki
  • łyżeczka oregano
  • łyżka musztardy ostrej 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia

Cebule i czosnek posiekać. Do miski dodać kapustę, mięso, ryż, cebule, czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę, zioła, papryki, sol, pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolita masę. Uformować podłużne kotlety. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na rumiano. W międzyczasie zrobić sos pomidorowy.


mielone, kotlety, falszywe golabki, golabki, kapusta, bernika, kulinarny pamietnik

Sos pomidorowy

  • oliwa
  • czosnek
  • cebula
  • koncentrat lub pomidory z puszki
  • przyprawy: oregano, ziola prowansalskie
  • szczypta cukru
  • sol i pieprz
  • opcjonalnie coś pikantnego np węgierską pastę paprykowa, albo sos chili lub sambal oelek, albo harissa.

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, dodaje posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona cebulę. Podsmażam, następnie dodaje albo puszkę pokrojonych pomidorów albo 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego. Dzisiaj dodałam słoiczek smażonych pomidorów z pudliszek. Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem, ziołami i ostrym dodatkiem, np chili. Podgrzewam. Jeśli sos jest gesty to podlewam go chochlą wody żeby się zrobił sos.  Gotowym sosem polać gołąbki.

mielone, kotlety, falszywe golabki, golabki, kapusta, bernika, kulinarny pamietnik



4 komentarze:

  1. Fajne , też często robie maluszkowi .
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie gołąbki ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. tez bardzo często je robię :]
    właśnie post z nimi czeka na publikację w najbliższych dniach.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger