Marchewkowe ciasto z kremem


Za pasem najdłuższy weekend w naszym kalendarzu, który zapewne będzie obfitował w spotkania rodzinne lub imprezy ze znajomymi. Może zechcecie na te okazje przygotować jakieś eskra ciasto. Dlatego proponuje wam pyszne ciasto marchewkowe o obniżonej  (no prawie) kaloryczności, ale niestety z tym kremem już takie obniżone nie jest, ale za to jakie pyszne.  Źródło. Przepis na krem od koleżanki Marzenki. 




Marchewkowe ciasto z kremem
  • 170 g mąki żytniej typ 720
  • 170 g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów
  • 55 g rodzynek
  • 140 g cukru muscovado 
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 4 duże jajka
  • 200 g startej marchwi
  • drobno starta skórka i sok z ½ pomarańczy
  • 100 ml maślanki
krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 plaskie łyżki cukru pudru 
  • 2 serki Bieluch
  • płatki migdałowe

  • Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obie maki przesiać do miski razem z cynamonem, proszkiem i soda. Dodać orzechy i rodzynki. W drugiej misce ubić razem cukier i olej. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, ubijać aż masa będzie kremowa. Na wolnych obrotach dodać do masy tarta marchew, maślankę, sok i starta pomarańcze. Wymieszać. Na koniec dodać make z bakaliami i ponownie wymieszać najlepiej drewniana łyżką. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do ostygnięcia. Gdy ostygnie wyjąć z formy, zdjąć dolny papier i przekroić ciasto na dwa placki.
    Zrobić krem. Ubić śmietankę z cukrem na sztywno. Dodać fixy a następnie serki Bieluch, wszystko dokładnie wymieszać. Posmarować kremem dolny placek, przykryć drugim plackiem, a resztę kremu wyłożyć na wierzch. Podprażać na suchej patelni płatki migdałowe i gdy ostygną posypać wierzch kremu. Wstawić ciasto do lodówki na 30 minut.


15 komentarzy:

  1. uwielbiam tak podane ciasto marchewkowe:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle spodobał mi się ten krem. Muszę go wkrótce przetestować :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż brak słów :) PYCHOTKA!

    z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto marchewkowe, a to wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasto marchewkowe, a Twoje pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie marchewkowce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj będąc w ulubionej herbaciarni skusiłam się na porcję ciasta marchewkowego... Nic jednak nie zastąpi marchewkowego przełożonego kremem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie, dlaczego tak kusisz, gdy ja jestem na diecie:(

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuje bardzo za mile komentarze. polecam to ciasto bo jest pyszne, a krem nadaje sie do każdego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudny krem i wspaniałe ciasto. Podoba mi się.
    Miłego weekendu życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  12. kiedyś połączenie marchewki i ciasta było dla mnie dziwne - dziś je kocham:D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger