Ekspresowe dietetyczne ciasto

Zazwyczaj gdy się odchudzamy najczęściej brakuje nam słodkości. A żeby temu zaradzić postanowiłam upiec coś lekkiego i mało kalorycznego. Idealne do tego  ciasto które znalazłam na blogu Dietetycznie siostro , które zamiast na mące jest upieczone na puree z fasoli. Do tego zawiera kakao, chrupiące płatki i ziarna słonecznika. Można jeść nie patrząc na kalorie bo ich tam prawie nie ma.



Ekspresowe dietetyczne ciasto


  • 200 ml puree z czerwonej fasoli
  • 6 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego 
  • 3 jajka
  • 3 łyżki płatków migdałowych 
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 lyzki rodzynek
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 10 łyżek fruktozy
Jak zrobić puree z fasoli odsyłam do tego przepisu.

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Wkładamy do foremki silikonowej lub do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi  Pieczemy przez 30-40 minut na 180 stopni. Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 30 minut. Wyjmujemy i studzimy w foremce. Chłodne kroimy na plastry.





38 komentarzy:

  1. pieknie wyszło ci to ciasto! ja ostatnio też próbowałam swoich sił przy upieczeniu dietetycznego ciasta bez cukru i tłuszczu i wyszła mi totalna klapa:( nie dało się tego jeść. Choć może tak miało wyjść, tyle, że my nie jesteśmy przyzwyczajeni do dietetycznych wypieków:)
    Zapiszę twój przepis, zrobię je jak już minie przykre wspomnienie po moim cieście;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj ponownie, ja robię z przepisów z bloga Dietetycznie Siostro i jeszcze się nie zawiodłam.

      Usuń
  2. Ja uwielbiam wypieki z fasolą, aż sama sie zaskoczyłam, że tak dobrze smakują!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślałam ze to niemożliwe a jednak smakuje bardzo dobrze.

      Usuń
  3. Jeszcze nigdy nie próbowałam ciasta na bazie fasoli pieczonego ... muszę się skusić ... tak pięknie kusisz zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam mniam mniam! ;)
    ostatnio zachwycam się wypiekami z fasoli!;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dietetyczne to dla mnie:)świetny przepis z czerwoną fasolą i płatkami migdałów.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe, przepis zapisany do zrobienia! Porywam kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wprawdzie nie odchudzam się, ale strasznie ciekawa jestem, jak smakuje taki ciasto z fasoli :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pysznie smakuje, całkiem normalnie jak każde inne.

      Usuń
  9. świetne ciasto i wygląda mi na wilgotne wiec takie jak lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo było wilgotne, to puree daje super konsystencje.

      Usuń
  10. Ciasto dietetyczne - brzmi jak oksymoron, ale warto wypróbować. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla łasuchów, którzy pragną schudnąc? : D
    Fajna sprawa, bo sam uwielbiam słodkie ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. Akurat jestem na diecie,wiec bardzo trafiony przepis:)

    info@select-catering.de

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy można zastąpić czymś innym mleko w proszku. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę napisać do autorki przepisu Dietetycznie siostro bo ja niestety nie wiem.

      Usuń
  14. Czy tej fruktozy to aż 10 łyżek? Wolę się upewnić :)nie będzie za słodkie? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto zrobiłam i było pyszne!
    Mąż, który jest na diecie nie mógł uwierzyć, że jest z fasoli. Co więcej stwierdził, że jest lepsze od murzynka...
    Na pewno jeszcze nie raz je upiekę :-)
    Super blog - pozdrawiam - Żaba Monika.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przesmacznie!!! i już wiem co będzie u mnie w weekend do kawy :D Dzięki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Może mi ktoś wytłumaczyć czy puree się kupuje, czy robi. Jeśli się robi, to jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy w treści przepisu po składnikach jest link odsyłający do tego jak się robi takie puree. Zerknij tutaj http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2013/01/dietetyczne-ciasto-z-owocami-suszonymi.html pozdrawiam

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. wystarczy zblendować odsączoną puszkę fasoli.

      Usuń
  19. Czy fruktoze można czymś zastąpić? Gdzie można ją dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście że nie trzeba, to przepis ściśle dla osób na diecie dla osób nieużywających cukru. można użyć zwykłego cukru. fruktoza jest 2 razy słodsza od cukru wiec pomnóż jej ilość i tyle daj cukru.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger