Pomidorowa dla dorosłych

Kto nie kocha zupy pomidorowej? Ja uwielbiam. Dla mnie zupa pomidorowa ma niejedno imię  nigdy nie jest taka sama a pomysłów na jej wykonie są setki. Obecna wersja na zupę została inspirowana przepisem z książeczki "Biblioteczki Poradnika Domowego", z które wykorzystałam danie wódki  Mimo ze w tytule jest to zupa dla dorosłych to tak naprawdę jest dla wszystkich bo dodatek wódki wyparowuje w takcie podpalenia, poza tym w ilości wywaru jeden kieliszek jest znikomy. Zupa za to ma bardzo fajny smak i aromat. Polecam takie eksperymenty i inne moje wersje zupy pomidorowej np, z masłem orzechowym, cebulowa z kozim serem, z owocami morza czy na ostro z kaparami.




Zupa pomidorowa dla dorosłych
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera 
  • 1/2 pora
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • kawałek porcji wołowej na rosół
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól
  • 2 cebule 
  • ząbek czosnku
  • 3 szklanki pomidorów krojonych z puszki 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka masła
  • kieliszek wódki
  • pieprz świeżo zmielony
  • szczypta tymianku
  • awokado
  • grzanki z chleba z ziołami

Najpierw przygotowuje wywar. Do garnka wkładam umytą porcję rosołową, porcję wołową, oczyszczoną marchew, pietruszkę, seler, por, pęczek natki i lubczyk. Całość zalewam zimną wodą. Jedną cebulę opalam na gazie i dorzucam do garnka. Gotuję, lekko uchyloną zupę na malutkim ogniu ok 2 godziny. Doprawiam solą i pieprzem. Gdy wywar jest gotowy przecedzam go i odstawiam.
Drugą cebulę obieram, kroję drobno w kostkę, czosnek też siekam drobno. Na patelni rozgrzewam masło, gdy się pieni dodaję cebulę, tymianek i czosnek. Szklę przez minute. Wlewam wódkę i podpalam zapalniczką (używam patyczka do szaszłyków żeby się nie poparzyć). Czekam aż ogień zgaśnie, dodaje pomidory i koncentrat pomidorowy, dolewam 750 ml wywaru. Doprawiam pieprzem i gotuje na małym ogniu ok 5 minut. Następnie zupę miksuję ale nie na całkiem gładko, tylko na tyle żeby cebula była nadal wyczuwalna. Awokado kroje w kostkę. Grzanki z chleba posypuję ziołami i obsmażam na oleju. Zupę przekładam do miseczek na górę daję grzanki i kawałki awokado.



10 komentarzy:

  1. Fajne urozmaicenie pomidorówki:-) Zaskoczył mnie dodatek avocado;-)
    Adres podałam mailowo, bo do FB nie mam dostępu w pracy:-) Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale podana ta zupka :) Skoro dla dorosłych to chętnie skorzystam :P

    OdpowiedzUsuń
  3. pomidorową uwielbiam w każdej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupełnie mnie zaskoczyłaś tym alkoholem i awokado. Będę musiała wypróbowac

    OdpowiedzUsuń
  5. Już pomijając apetyczną zupkę to nie mogę się napatrzeć na te piękne talerze:D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje, talerzyki po babci sa faktycznie urocze.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger