Sałatka z grillowanych warzyw i krewetek
Kolejna propozycja na ekspresową sałatkę i szybką, kolorową, letnią kolację. Można ją zrobić na patelni, można użyć grilla do przygotowania warzyw i krewetek. Składniki też można dobrać wg własnych smaków czy zawartości lodówki. Podstawą jest dobra oliwa z oliwek oraz ocet z czerwonego wina. Podane proporcje są na 2 osoby.
Sałatka z grillowanych warzyw i krewetek
- 6 białych szparagów
- cukinia
- czerwona cebula
- 2 pomidory
- 3 łyżki kukurydzy
- 9 krewetek królewskich
- mieszanka sałat
- szczypiorek
- ząbek czosnku
- 25 ml octu z czerwonego wina
- 50ml oliwy z oliwek Monini Classico
- sól, pieprz
- papryczka chilli
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, jeśli trzeba to dolną część obrać. Ułożyć na grillu, polać 2 łyżkami oliwy posypać solą i pieprzem. Grillować do zrumienia. Krewetki posmarować oliwą, opiekać na grillu przez 2 minuty. Cukinie pokroić na plasterki, również położyć na grillu na 3 minuty aż się zrumienią. Pomidory pokroić na kawałki, cebulę czerwoną w piórka. Czosnek drobno posiekać wymieszać z octem i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno miski wyłożyć sałaty, na to pomidory, kukurydzę, cebule, krewetki i grillowane warzywa. Polać dressingiem, posypać szczypiorkiem i posiekana chilli. Odstawić na 15 minut żeby całość się przegryzła.
Cudownie kolorowa:)
OdpowiedzUsuńCo za sałatka! Chętnie bym taką zjadła:)
OdpowiedzUsuńMoje smaki! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie! genialna
OdpowiedzUsuńDziekuje.
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda obłędnie. Uwielbiam krewetki :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń