Cytrynowy kurczak i dalmatyńskie warzywa

Dzisiejszy post dedykowany jest przyprawom Kotanyi a dokładnie jej nowemu produktowi który niebawem pojawi się na rynku, mianowicie mieszance ziół o nazwie Zioła dalmatyńskie.  W skład mieszanki wchodzą: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek i szałwia. Podobnie jak inna popularna mieszanka ziół - zioła prowansalskie - mieszanka jest równie aromatyczna i zachęca do eksperymentowania  w kuchni z jej udziałem. Postanowiłam przyprawić nią kurczaka w marynacie maślano- cytrynowej oraz pieczone warzywa. Wyszło smacznie i aromatycznie. Myślę że zioła dalmatyńskie pojawią się w każdej kuchni jako niezbędnik, kiedy nie mamy pod ręką ziół świeżych.




Cytrynowy kurczak i dalmatyńskie warzywa
  • 1,5kg cały kurczak
  • 1/2 kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 cytryny
  • łyżeczka ziół dalmatyńskich Kotanyi
  • świeży tymianek i estragon
pieczone warzywa:
  • 4 duże ziemniaki (mogą być młode)
  • marchewka
  • 2 czerwone cebule
  • cała główka czosnku
  • cukinia 
  • czerwona i zielona papryka
  • łyżka ziół dalmatyńskich Kotanyi
  • łyżka oliwy z oliwek z chilli

Przygotowanie kurczaka zaczynamy od umycia go, osuszenia, natarcia solą i pieprzem.   Następnie robimy marynatę.W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z jednej cytryny i łyżeczkę ziół. Marynatą zalewamy kurczaka w naczyniu w którym się będzie piekł. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem do środka kurczaka wkładamy gałązki tymianku i estragonu, umytą cytrynę nakłutą nożem w kilku miejscach. Otwór zaszywamy lub spinamy wykałaczką. Wkładamy do piekarnika na ok 1,5 godz. w temp. 190 C, polewając wytapianym się sosem. 

Na drugą blaszkę wkładamy pokrojone w kostkę warzywa oraz przekrojoną na pół całą główkę czosnku. Posypujemy ziołami i polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika obok kurczaka i pieczemy ok 45 minut.







11 komentarzy:

  1. takie mięsko.. to ja rozumiem i uwielbiam!
    a w towarzystwie aromatycznych warzyw to obiad idealny!

    OdpowiedzUsuń
  2. To mogłaby być idealna mieszanka do kuchni mojego taty - teraz do mięsa dorzuca prawie wszystko to, co ona ma w składzie (poza cząbrem) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. swoetny kurczak :) dwno takiego nie pieklam;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. I proszę, pięknie podany, syty i na pewno pyszny obiad nie musi być skomplikowany w wykonaniu! Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam takiego kurczaka... Pięknie wygląda, jest taki ślicznie rumiany i apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczak wygląda bardzo smacznie. Ciekawe czy zioła będą zawierały gluten;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula niestety na opakowaniu jest napisane ze ziola moga zawierac sladowe ilosci glutenu.

      Usuń
  7. wszystko wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziekuje i ciesze sie ze wam przypadl do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cytrynowy kurczak mnie bardzo przekonuje, pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  10. jestem bardzo ciekawa proporcji ziół w tej mieszance, bo robiłam ostatnio sama i nawet smakowało. Mieszanki nie znam i mam nadzieje, że szybko gdzies dorwę by miec porównanie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger