Cytrynowy kurczak i dalmatyńskie warzywa
Dzisiejszy post dedykowany jest przyprawom Kotanyi a dokładnie jej nowemu produktowi który niebawem pojawi się na rynku, mianowicie mieszance ziół o nazwie Zioła dalmatyńskie. W skład mieszanki wchodzą: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek i szałwia. Podobnie jak inna popularna mieszanka ziół - zioła prowansalskie - mieszanka jest równie aromatyczna i zachęca do eksperymentowania w kuchni z jej udziałem. Postanowiłam przyprawić nią kurczaka w marynacie maślano- cytrynowej oraz pieczone warzywa. Wyszło smacznie i aromatycznie. Myślę że zioła dalmatyńskie pojawią się w każdej kuchni jako niezbędnik, kiedy nie mamy pod ręką ziół świeżych.
Cytrynowy kurczak i dalmatyńskie warzywa
Cytrynowy kurczak i dalmatyńskie warzywa
- 1,5kg cały kurczak
- 1/2 kostki masła
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 cytryny
- łyżeczka ziół dalmatyńskich Kotanyi
- świeży tymianek i estragon
pieczone warzywa:
- 4 duże ziemniaki (mogą być młode)
- marchewka
- 2 czerwone cebule
- cała główka czosnku
- cukinia
- czerwona i zielona papryka
- łyżka ziół dalmatyńskich Kotanyi
- łyżka oliwy z oliwek z chilli
Przygotowanie kurczaka zaczynamy od umycia go, osuszenia, natarcia solą i pieprzem. Następnie robimy marynatę.W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z jednej cytryny i łyżeczkę ziół. Marynatą zalewamy kurczaka w naczyniu w którym się będzie piekł. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem do środka kurczaka wkładamy gałązki tymianku i estragonu, umytą cytrynę nakłutą nożem w kilku miejscach. Otwór zaszywamy lub spinamy wykałaczką. Wkładamy do piekarnika na ok 1,5 godz. w temp. 190 C, polewając wytapianym się sosem.
Na drugą blaszkę wkładamy pokrojone w kostkę warzywa oraz przekrojoną na pół całą główkę czosnku. Posypujemy ziołami i polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika obok kurczaka i pieczemy ok 45 minut.
takie mięsko.. to ja rozumiem i uwielbiam!
OdpowiedzUsuńa w towarzystwie aromatycznych warzyw to obiad idealny!
To mogłaby być idealna mieszanka do kuchni mojego taty - teraz do mięsa dorzuca prawie wszystko to, co ona ma w składzie (poza cząbrem) :)
OdpowiedzUsuńswoetny kurczak :) dwno takiego nie pieklam;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
I proszę, pięknie podany, syty i na pewno pyszny obiad nie musi być skomplikowany w wykonaniu! Super!!!
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam takiego kurczaka... Pięknie wygląda, jest taki ślicznie rumiany i apetyczny :)
OdpowiedzUsuńKurczak wygląda bardzo smacznie. Ciekawe czy zioła będą zawierały gluten;)
OdpowiedzUsuńGula niestety na opakowaniu jest napisane ze ziola moga zawierac sladowe ilosci glutenu.
Usuńwszystko wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńdziekuje i ciesze sie ze wam przypadl do gustu.
OdpowiedzUsuńCytrynowy kurczak mnie bardzo przekonuje, pysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa proporcji ziół w tej mieszance, bo robiłam ostatnio sama i nawet smakowało. Mieszanki nie znam i mam nadzieje, że szybko gdzies dorwę by miec porównanie
OdpowiedzUsuń