Domowe hamburgery z sosem aioli

Czy przekąski kibica musza być biało-czerwone? Właśnie że nie, bo liczy się smak a nie kolor. I tak na dzisiejszy mecz zaserwowałam pyszne, domowe hamburgery z sosem aioli, który co prawda został zrobiony metodą "na skróty" bo z gotowego majonezu, ale z dodatkiem papryki smakował idealnie. Żaden kibic się nie oprze!

  
Domowe hamburgery z sosem aioli
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
  • jajko
  • łyżeczka oregano
  • do smaku papryka słodka
  • 6 szt bułek do hamburgerów
  • 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • plastry sera żółtego
sos: 
  • 4 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki
Mięso w misce wyrobić z jajkiem, drobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem, oregano, papryką. Uformować płaskie kotlety. Na patelni beztłuszczowej lub na grillu usmażyć kotlety. Bułki również delikatnie przygrzać. Spód posmarować sosem, położyć plaster sera, plaster szynki szwarcwaldzkiej, na to kotlet, trochę sosu, ser, szynkę, przykryć górą bułki. Podać z sosem .

  • Sos: czosnek obrać, drobno posiekać, najlepiej rozetrzeć końcem noża. Dodać do majonezu, wymieszać,  doprawić sokiem z cytryny. Wsypać łyżeczkę czerwonej papryki, wymieszać. 




10 komentarzy:

  1. jak piknikowo!
    szkoda tylko, że u mnie słonka brak..

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne "meskie" zarcie :) Uwielbiam domowy fast food!

    OdpowiedzUsuń
  3. ooooo a u mnie hamburgerki były wczoraj;)
    pięknie wyglądają!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mocno mięsne, to lubię! :) Zrobiłaś mi ochotę na piknik... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swojskie to są prawdziwe hamburgery,a nie te kupne, nie mające nic wspólnego z mięsem...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja już wczoraj się śliniłam na ich widok! Wspaniałe hamurgery, wspaniały sos!!! I ja muszę w koncu zrobić swoje, tylko bułki muszę skombinować;)

    Przepyszne zdjęcia Berenika!

    OdpowiedzUsuń
  7. dzieki za jak zawsze miłe opinie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe hamburgery - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. wpaniale wygladają, takie hamburgery to ja mogę jeść ;))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger