Kurczak w ostrym sosie paprykowym

Szybkie pyszne i orientalne danie Nie wymaga ani dużo czasu, ani wymyślnych składników,  można je modyfikować dowolnie w zależności od warzyw, które mamy w lodówce. Idealny obiad w zapracowany dzień. Porcja dla 3 osób.




Kurczak w ostrym sosie paprykowym
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona i zielona papryka
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • łyżeczka białego octu winnego
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżka sosu chilli
  • łyżka oleju sezamowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • posiekana dymka
  • 3 porcje makaronu mie (może być inny: sojowy albo spaghetti) 

Kurczaka i paprykę pokroić w wąskie paski. Czosnek posiekać. Kapustę pekińską poszarpać na kawałki.  W woku rozgrzać olej, dodać czosnek, następnie mięso. Smażyć chwilę razem, dodać papryki oraz kapustę. Gdy mięso lekko zbrązowieje  dodać ocet winy, sos sojowy, olej sojowy, bulion, chilli. Wymieszać razem. Smażyć aż sos się trochę zredukuje,a smak będzie odpowiedni. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sosem chilli, aby osiągnąć taki stopień ostrości jaki chcemy.   
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy. Dodajemy do woka z kurczakiem, mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy siekaną dymką.  



5 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger