Meksykańskie brownie z rabarbarem i chilli

To brownie to mistrzostwo świata.  Czekoladowe, wilgotne, z lekkim posmakiem chilli, rozpływające się w ustach. Kocham brownie miłością bezgraniczną. Przepis ze strony Food Network, lekko zmodyfikowany przeze mnie.



Meksykańskie brownie z rabarbarem i chilli

mus rabarbarowy:
  • 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w plasterki
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
na ciasto: 
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka chilli w proszku 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki masła miękkiego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka rumu
  • 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów arachidowych
dekoracja: 
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej


Piekarnik nagrzać do 180st.
Do małego garnka dać rabarbar, wodę i cukier. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, gotować, aż rabarbar będzie miękki, około 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Mus gotowy.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, chilli, cynamon i sól. W drugiej misce stopić na parze obie czekolady. 
Do miski miksera dać masło i cukier, ubić na średniej prędkości. Dodać jajka, mieszać aż się połączą w krem. Dodać ekstrakt waniliowy i rum. Dodać rabarbar i  czekoladę, orzechy i wymieszać. Na koniec dodać mąkę z dodatkami i wymieszać chwilę do połączenia się. Blaszkę 20x23 (można do mniejszej) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Wlać ciasto i wygładzić wierzch. Piec do suchej wykałaczki przez około 35 do 40 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. 
Stopić na parze obie czekolady i wylać jako esy floresy na wierzch. Pokroić na kwadraty i podawać.




14 komentarzy:

  1. Warto było czekac na Twoje ciasto! Nigdy nie piekłam brownie, ale już wiem, że właśnie to będzie moją inspiracją. Popełnię tą pyszną przyjemność w najbliższych dniach! Smaki i dodatki i rabarbar... wspaniały przepis Berenika! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Cudna wersja brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! oryginalne i na pewno w smaku niesamowite

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy do brownie nie dodawałam rabarbaru ani chili. Z tymi dodatkami musi być mega pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis i koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Extra wygląda! CIekawi mnie z rabarbarem.Nie próbowałam jeszcze, a brownies uwielbiam, no i rabarbar oczywiście także:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  7. To mnie zaskoczyłaś tym połączeniem. Bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. ekstra ciacho!!! czekolada, rabarbar, chilli... wspaniale polaczenie smakow:)
    zdjecia mega apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oo zapowiada się bardzo ciekawie, bo nie dość, że uwielbiam brownie to jeszcze ten rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm chili, rum, orzeszki, rabarbar...ciekawe połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmmm...ale ciekawe połączenie...brownie z rabarbarem itd. Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  12. brownie i chili .....dla mnie brzmi jak obietnica raju:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger