Domowy letni mix
Nie wiem czy to dzisiejsza pogodą sprawiła czy buszowanie w na stoisku z przetworami ale zatęskniłam za letnimi przysmakami. Dlatego dzisiaj wyciąga m z mojego archiwum przepis na letnią, śródziemnomorską przekąskę. Może wiosna dzięki temu szybciej nadejdzie :) 
Domowy letni mix
- pomidory suszone w oleju
 - oliwki czarne bez pestek
 - kapary z zalewy
 - bazylia suszona
 - oregano suszone
 - oregano i bazylia kilka listków świeżych
 - czosnek pokrojony w plasterki
 - oliwa z oliwek (u mnie aromatyzowana bazylią)
 
Proporcje należy dobrać pod siebie. Ja zazwyczaj robię 2 słoiczki i nigdy nie trzymam się dokładnie czego ile daje. To zależy od tego na co mam smak. 
Pomidory wyjąć z zalewy (nie ważne czy kupne czy robione w domu). W słoiczku układamy na 
zmianę pomidory, oliwki, kapary, pomiędzy nie wkładać czosnek Wymieszać oliwę z pomidorów z oliwą z oliwek i ziołami, zalać mieszankę warzyw,  zakręcić i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce aż się przejdą smakiem nawzajem. Można dodać pokrojoną papryczkę chilli dla zaostrzenia smaku. 



Wspaniałe!:) Smaki Włoch mmm:)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam:) ....a ja nawet wszystkie składniki w domu mam:) może się skuszę:)
OdpowiedzUsuńoj w ta pogode to sie taka przekaska przyda:)
OdpowiedzUsuńChciałabym, by można było przywoływać wiosnę czy lato jedzeniem :-)
OdpowiedzUsuńNo to czarujmy tę wiosnę.
OdpowiedzUsuńNiesamowite wyczucie, ostatnio właśnie robiłam fasolkę po bretońsku z dodatkiem właśnie suszonych pomidorów w oliwie i strasznie żałowałam, że nie mam takich robionych własnoręcznie. Kupne to jak zawsze nie to samo. Przepis zdecydowanie do wykorzystania na ten rok, jak tylko zacznie się sezon na pomidory :]
OdpowiedzUsuńFajny pomysł , a wiosnę przywołujemy jak się da aby tylko przyszła....:-)
OdpowiedzUsuń