Dyniowy tydzień - Zupa z dyni i pomidorów

Koleżanka obdarował mnie olbrzymim kawałkiem dyni ze swojego ogrodu. A że ja takie prezenty lubię,  wiec nie pozostało mi nic innego jak ogłosić najbliższy tydzień na moim blogu Tygodniem z dynią. Zapraszam, myślę że będzie kolorowo i różnorako, każdy znajdzie dla siebie ciekawe dyniowe smaki.

Jako pierwsza startuje zupa. Na jej widok mąż zapytał się "Dlaczego go karmie zupą dla małych dzieci ze słoiczka Bobovity" bo tak mu się ona akurat skojarzyła (teraz już wiecie dlaczego całkiem jej nie zmiksowałam:), może i miał trochę racji.. za to córka krzyknęła "Super wreszcie dynia" i spałaszowała dwa talerze... ech..    



Zupa z dyni i pomidorów 

  • 600 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g krojonych pomidorów (użyłam Pudliszki z oliwą i czosnkiem)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 5 gałązek świeżego tymianku 
  • 500 ml bulionu/rosołu drobiowego 
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • pestki dyni uprażone na suchej patelni


Cebule i czosnek pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać dynie, przesmażyć chwilę, dodać cebule, czosnek, smażyć do lekkiego zrumienienia dyni. Wlać pomidory, dolać wino, tymianek, pieprz i 2-3 minuty pogotować aż wino lekko odparuje. Dolać bulion i na małym ogniu gotować zupę przez 15minut. Jeśli będzie zbyt gęsta wystarczy dolać bulionu lub wody. Następnie zmiksować zupę, można tak jak przed  zmiksowaniem zostawić sobie 1/4 zupy i potem połączyć ją ze zmiksowaną częścią, tak żeby jedząc czuć smak warzyw i żeby nie była taka jednolita kremowa. Na koniec dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku, na talerzu posypać prażonymi ziarnami dyni i świeżo zmielonym pieprzem.



5 komentarzy:

  1. O hoho, tej zupie na pewno nie powiem "nie". Wyobrażam sobie, że smak ostrych kwaśnych pomidorów łączy się wraz ze smakiem delikatnej maślanej dyni. Narobiłaś mi ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  2. też bym chciała byc obdarowana takim kawałkiem dyni..:-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. zbliża się sezon dyniowy- już nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger