Warzywne placki z sosem jogurtowym

Zobaczyłam te placki we wrześniowym wydaniu gazety "Sól i pieprz". Był to szybki, prosty, jarski  i tani obiad na piątkowe popołudnie. Placki wg oryginału byly zapieeczone pod serem, ale ja z tego zrezygnowałam i dodałam kilka elementów. Podaje ze zmianami. Porcja na 3 osoby to 12 placków.





Warzywne placki z sosem jogurtowym

placki:

  • 250g ziemniaków
  • 400g  cukinii
  • 250 g marchewki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • świeżo zmielony pieprz
  • pęczek koperku2 jajka
  • 3 łyżki płatków kukurydzianych
  • 100g mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
sos:

  • 150 g jogurtu  naturalnego
  • duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • świeży posiekany koperek
  • odrobina pieprzu


Ziemniaki, marchewki, cukinie obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć wode. Dodać przeciśnięty czosnek, sól pieprz, paprykę, jajka, mąkę, płatki, koperek posiekany. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wkładać porcje ciasta, spłaszczać i smażyć na rumiano.  Podawać od razu z sosem jogurtowym, ktorego składniki wystarczy wymieszać. Gdy ostygną robią się niestety lekko gumowate.  


3 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam takich wielowarzywnych, ale zapowiadają się bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki lubię w każdej postaci :) a jak z cukinią, to zjadłam tak szybko, że uszy by się trzęsły :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger