Pörkölt z pałek kurczaka
Lubię kuchnię węgierską, rożne odmiany gulaszy i często wykorzystuję te elementy w swojej kuchni. Tym razem postanowiłam zrobić pörkölt, ale nie z mięsem wołowym czy wieprzowym ale z pałkami kurczaka, co było bardzo dobrym wyjściem bo obiad był naprawdę pyszny.
Pörkölt z pałek kurczaka
- 9 szt. pałek z kurczaka
- 2 łyżki smalcu
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
- czerwona i zielona papryka
- puszka pomidorów pokrojonych
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka węgierskiej pasty paprykowej (ostrej lub łagodnej)
- natka pietruszki
Cebule pokroić w kostkę, Czosnek drobno posiekać. Papryki pokroić w kostkę. Łyżkę smalcu rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, dorzucić czosnek i chwilę razem przesmażyć. Zdjąć z patelni, wymieszać z papryką w proszku. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalcu, dodać mięso i smażyć, aż mięso się obrumieni. Na patelnię dodać przesmażoną cebulę i pokrojoną papryke, chwilę razem wszystko przesmażyć. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać sól do smaku, pieprz, posiekane pomidory i pastę paprykową. Przykryć i gotować, aż kurczak będzie miękki, a sos zawiesisty. Można dodać trochę wody w trakcie duszenia, ale tylko wtedy gdy wyparuje zbyt dużo płynu. Gotowe danie posypać natką pietruszki. Można podać z ryżem lub z podpieczonym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz