Naleśniki z piersią kurczaka, kurkami zapiekane pod gorgonzolą

O dawna robię różne wersje naleśników z grzybami a jako że w lodówce czekała ostatnia w tym sezonie porcja kurek postanowiłam że to one właśnie trafią do naleśników, łącząc je z piersią kurczaka i pysznym sosem śmietanowym, a wszystko tradycyjnie zapiekę pod gorgonzolą. Obiad był nie chwaląc się wyśmienity. Porcja na 3 osoby. 

nalesniki, gorgonzola, kurki, grzyby, bernika, kulinarny pamietnik,zapiekanka


Naleśniki z piersią kurczaka, kurkami zapiekane pod gorgonzolą

Ciasto na naleśniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej natki 
Nadzienie:
  • 300 g kurek
  • pierś z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 150 ml śmietany 18% 
  • 100 ml śmietany 30%
  • pieprz biały
  • sól do smaku
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
  • 150 g sera gorgonzola
  • natka pietruszki posiekana


Składniki na naleśniki łączę w misce, mieszam (jeśli jest za gęste to dodaje więcej mleka niż jest w przepisie, ma być konsystencji śmietany) i odstawiam do lodówki na 15-30 min.
Gdy ciasto jest w lodówce robię nadzienie i sos. Kurki oczyszczam myję, po osuszeniu wrzucam na patelnię z rozgrzanym masłem. Przyprawiam sola,  pieprzem. Dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Smażę aż się cebula zrumieni. Z patelni wyjmuje kilka kurek, które pójdą na wierzch naleśników. Pierś kroje w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewam łyżkę masła i wrzucam piersi, które się maja lekko obrumienić, doprawiam solą i pieprzem. Gdy są przysmażone dodaje je do grzybów, mieszam razem, niech się chwilę przesmażą i połączą smakiem. Dodaję śmietanę 18%, mieszam, następnie musztardę, śmietanę 30% , posiekaną natkę, doprawiam solą i pieprzem. Pozwalam chwile razem sie pogotować. Jeśli chcemy możemy dodać już teraz kawałki gorgonzoli do nadzienia., pozwalając się jej w sosie lekko roztopić.  Nadzienie odstawiam z ognia i smażę naleśniki na patelni bez tłuszczu.
Foremkę do zapiekania smaruje masłem. Na każdy naleśnik nakładam porcję nadzienia (staram się dawać mniej sosu, a więcej grzybów i mięsa), zawijam i wkładam do foremki do zapiekania. Na górę naleśników kładę po kilka kawałków gorgonzoli i polewam sosem z nadzienia, daje kurki wcześniej odłożone. Posypuję natką i do piekarnika na 180 st. na jakieś 20 minut do czasu stopienia się sera i lekkiego zarumienienia. Pycha!
Można oczywiście zrezygnować ze śmietanki kremówki i zostać tylko przy 18% ale jak dla mnie ta śmietanka jest idealnym elementem uzupełniającym smak sosu.




nalesniki, gorgonzola, kurki, grzyby, bernika, kulinarny pamietnik,zapiekanka

14 komentarzy:

  1. Brzmi przepysznie. ;) Muszę kiedyś tego spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być wyśmienite. Muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię naleśniki za to, że za każdym razem mogą byc takie niebanalane i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Poszedłbym nawet do restauracji, żeby zjeść te naleśniki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne połączenie smaków. Ta zapieczona gorgonzola do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wątpię, że wyszło wyśmienicie - sam wygląd jest wyjątkowo przekonywujący!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie i pyszniutko tu u Ciebie, a blog dodaję do ulubionych i zapraszam do siebie. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za inspirację ! Zrobiłam i było pysznie: http://wino-i-oliwki.blogspot.com/2013/08/nalesniki-zapiekane-z-kurczakiem.html

    OdpowiedzUsuń
  9. W życiu nie jadłam lepszych naleśników! Teraz raz w tygodniu mam zamówienie na taki obiadek :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Na ile sztuk naleśników wystarczy farszu z jednej porcji? Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię 3 porcje po 3 niewielkie naleśniki, czyli mi na 9.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger