Żeberka z grilla w czosnkowej marynacie


Za takie żeberka dałabym się pokroić. Wiem, że specyfika grilla z kopułą, zamykanego,  na ktorym były robiene powoduje że po upieczeniu są bardzo soczyste, przy krojeniu sok wypływa obficie,  mięso jest delikatne jakby lekko ugotowane, więc jak dla mnie to są najlepsze zeberka na świecie.





Żeberka z grilla w czosnkowej marynacie


  • 1,5 kg żeberek wp
marynata:

  • główka czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka sou sojowego 
  • łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeże igiełki)


Njlepsze do tego są żeberka dość mięsne, za to z mniejszą ilością kostek.
Żeberka   umyłam, osuszyłam, zostawiając je w całości. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka zanurzyłam w marynacie i dokładnie je w niej obtoczyłam. Miskę zakryłam folią i wstawiłam na noc do lodówki.
Grill (u mnie z kopułą) został maskymalnie rozgrzany. Na tackę dałam żeberka, polałam pozostałą marynatą, przykryłam kopułą i zeberka grilllowały sie w środku przez ok 45 minut, co jakiś czas je przewracając. To że z wierzchu się bardziej przypiekły nie miało znaczenia bo środku pozostaly soczyste i miękkie.
Na jakieś 20 minut przed końcem dodałam kolby kukurydzy, które wcześniej zostaly przez 10 minut obgotowane w osoloenj wodzie, dzieki czemu o wiele szybciej doszły.  



6 komentarzy:

  1. piękny ten kolaż, Berniko!
    och, lubię takie żeberka.
    a czosnek to przyprawa, która króluje w mej kuchni.
    szkoda tylko, że już drugi dzień z rzędu burze mam od rana... sobie raczej nie pogrilluję ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Grillowana kukurydza to coś, co uwielbiam. Całość wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widać kobieto , że o grillowaniu żeberek masz blade pojęcie...Nie wchodzę w szczegóły bo musiałbym pisać całą stronę tekstu w każdym razie w 45min nie da się zrobić dobrych żeberek na grillu co widać na załączonych fotkach. Oczywiście jak to zwykle bywa pod spodem masz "słodziutkie" komentarze koleżanek, które również są zielone w tym temacie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy dziękuję za ciekawe spostrzeżenia co do moich umiejętności.. nie wiem jakiego Ty grilla używasz widocznie na twoim nie da się zrobić żeberek w 45 minut ale w moim tak.. polecam grill amerykańskiej marki WEBER węglowy Bar-B-Ketttle z pokrywą 57cm, który grilluje, dusi, smaży i wędzi. Więc zanim zaczniesz wmawiać mi kłamstwo przeczytaj tekst ze zrozumieniem bo piszę w nim o grillu z pokrywą a nie zwykłym.
      ps. kuluralny człowiek się przedstawia.. ale widocznie tobie tej kultury brak.

      Usuń
  4. Ten facet miał rację nie każdy ma takiego grilla jak ty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego zaznaczyłam na jakim grillu były robione.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger