Nuggetsy, sos czosnkowy i sałatka czyli domowy fastfood
Można iść na łatwiznę i na taki fastfood wybrać sie do Mc... ale można też wykazać się odrobiną pomysłowości i zjeść domowy fastfood, który nie będzie bombą kaloryczną za to przyjemnością dla naszego podniebienia.
Nuggetsy, sos czosnkowy i sałatka czyli domowy fastfood
- 2 piersi (czyli jedna podwójna)
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- 1/2 szklanki maślanki (można zastąpić mlekiem)
- szklanka płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
Mięso pokroić na nieduże kawałki. W misce wymieszać jajka, maślankę i przyprawy. Dodać kawałki mięsa wymieszać razem, odstawić do lodówki na godzinę.
Płatki kukurydziane zmielić lub rozgnieść w torebce za pomocą wałka lub tłuczka.
Kawałki kurczaka wyjmować z zalewy i panierować w płatkach. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podane zostały z sosem czosnkowym, wiosenną sałatką i kupnymi gnocchi które mój mąż na 5 sekund wrzucał na gorący tłuszcz i obsmażał dzięki czemu były nadal miękkie ale i chrupiące. Świetnie zastępują frytki.
Sos czosnkowy
- 250 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- pieprz
- sól
- koperek drobno posiekany
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki natki pietruszki
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na czas robienia nugetsów do lodówki żeby sie przegryzły.
- cukinia
- 2 pomidory
- żółta papryka
- kiełki rzodkiewki
- pieprz
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Cukinie umyć dokładnie, pokroić w plasterki a potem jeszcze raz na poł, pomidory w ósemki, paprykę w kostkę. Wymieszać z jogurtem i kiełkami. Doprawić pieprzem.
Fajny pomysł:). Czasami robię podobne, w otrębach i w piekarniku. Jednak skuszę się na Twoją wersję.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
manekineko
zrobiłam ten przepis i już nie przestanę go robić. Wróciłam na jakiś weekend do domu, zrobiłam obiad według tego przepisu, to mama nie mogła uwierzyć, że sama potrafię gotować:)
OdpowiedzUsuńStudentka
A co myślisz o zastąpieniu maślanki jogurtem/kefirem/śmietaną?
OdpowiedzUsuńKasiu smietana i kefir raczej odpadaja ale jogurt naturalny jest ok, ma podobne własciwosci kruszące mięso jak maślanka.
OdpowiedzUsuńDzięki za radę - pomieszałam jajko z jogurtem i odrobiną mleka. Trochę inaczej też dobrałam przyprawy (to już pod moje smaki:) i wyszło pyszne!
OdpowiedzUsuńCzy można czymś zastąpić kiełki rzodkiewki? Przepis świetny..nugetsy mniam!...ale nigdzie nie mogę zdobyć kiełków...a czasu trochę zbyt mało by wyrosły własne...proszę o poradę;)!
OdpowiedzUsuńfakt o tej porze jest ciężko ale w takich sklepach jak hipermarkety powinny być... jeśli nie dostaniesz mogą być jakiekolwiek inne np. lucerny, słonecznika, a jeśli nie to wystarczy posiekana natka pietruszki.
UsuńDziękuję za ten przepis,zrobilam z mężem wczoraj na kolację.Bylismy zachwyceni wszystko takie pyszne!Napewno skorzystam z tego przepisu jeszcze.Pozdrawiam.Daria Grata
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę ze smakowało. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń