Naleśniki curry pod sosem z gorgonzoli
Mamy takie jedno miejsce ulubione, jeśli chodzi o dobre jedzenie i jest to knajpka włoska Trattatoria, w ktorej między innymi podają świetne nalesniki. Tym razem zamiast wybrać sie do nich zrobiłam naleśniki w domu wykorzystując ociupinkę ich pomysły.
Naleśniki curry pod sosem z gorgonzoli
Ciasto na naleśniki:
Nadzienie:- 1 podwójna pierś z kurczaka
- śmietana 18% kubek ok 200 ml
- pieprz
- sol
- 1 ząbek czosnku
- cebula czerwona
- 2 szklanki liści szpinaku
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżeczka kuminu
- papryczka chilli
- oliwa do smażenia ok 2 łyżek
- ser gorgonzola
- śmietana 18% 150ml
- jogurt naturalny 150ml
- oregano posiekane
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
Ze składników na ciasto wyrabiam naleśniki: jak jest za gęste to dodaje wiecej mleka niz jest w przepisie. ma byc konsystencji śmietany. Odstawiam do lodówki.
Robie nadzienie. Pierś kroje w drobną kostkę, cebule drobno, czosnek rownież. Na rozgrzenej patelni z olejem wrzucam pierś i ją obsmażam, dodaję cebule i czosnek, oraz przyprawy curry, kumin, sól i pieprz. Wszystko smaże przez kilka minut. Dodaje drobno posiekaną papryczke chilli. Podlewam śmietaną i wrzucam liście szpinaku. Smażę mieszając az liście stracą na objętości. Gdy sos ma odpowiednią konsystencje i smak wyłączam gaz i robie sos.
Śmietane mieszam z jogurtem, kawałkami gorgonzoli, przeciśniętym ząbkiem czosnku, posiekanym oregano, doprawiam solą i pieprzem.
Naleśniki smażę. Na każdy naleśnik nakładam nadzienie, zawijam i wkładam do naczynia w ktorym sie będą zapiekać, polewam sosem, posypuję natką i do piekarnika na 180%. Pycha!
lubię odtwarzać ulubione dania z ulubionych restauracji :) Czasami wychodzą nawet lepiej :D
OdpowiedzUsuńPyszniutkie te naleśniki ,moim Panom bardzo smakowały
OdpowiedzUsuń