Steki z kalafiora

Czas na kalafior. Wiem że późno na pierwszy raz w sezonie, ale ceny nas nie rozpieszczają. Zazwyczaj do tej robiłam go tradycyjnie, czyli smażony na maśle w bułce tartej, ale tym razem postanowiłam upiec go w piekarniku w całych plastrach. Steki z kalafiora, bo tak nazywany jest ten pieczony kalafior są naprawdę pyszne i ten sposób jak najbardziej przypadł nam do gustu. Będę robić częściej pod warunkiem, że za kalafior nie zapłacę jak za złoto. 


Steki z kalafiora
  • 2 spore kalafiory
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego 
  • szczypta łyżeczki pieprzu 

Z kalafiorów odciąć liście oraz w wyciąć głąby. Następnie dokładnie je umyć i osuszyć. Każdą główkę przeciąć ostrym nożem na pół a te jeszcze na pół, dzięki czemu otrzyma się 4 steki z jednego kalafiora. Nie mogą być cieńsze, bo się rozpadną.  

Przyprawy wymieszać ze sobą w miseczce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć plastry kalafiorów, posmarować oliwa z obu stron i z obu posypać mieszanka przypraw. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszkę włożyć na środkową półkę i piec około 30-35 minut, by kalafior ładnie się przyrumienił. Nie przewracać plastrów w trakcie pieczenia. Podawać ciepłe najlepiej z sosem jogurtowym.



7 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na kalafior! Zazwyczaj też robię tradycyjną formę z bułką tartą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i smaczne. Bardzo lubię taki kalafior

    OdpowiedzUsuń
  4. Kalafior na masełku to klasyka, ale warto próbować nowych smaków. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem miłośniczką kalafiora. Takie steki chętnie zjem

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogło by mi to posmakować. Nigdy nie robiłam tak kalafiora

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha na pewno będę próbować.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger