Steki z kalafiora

Czas na kalafior. Wiem że późno na pierwszy raz w sezonie, ale ceny nas nie rozpieszczają. Zazwyczaj do tej robiłam go tradycyjnie, czyli smażony na maśle w bułce tartej, ale tym razem postanowiłam upiec go w piekarniku w całych plastrach. Steki z kalafiora, bo tak nazywany jest ten pieczony kalafior są naprawdę pyszne i ten sposób jak najbardziej przypadł nam do gustu. Będę robić częściej pod warunkiem, że za kalafior nie zapłacę jak za złoto. 


Steki z kalafiora
  • 2 spore kalafiory
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego 
  • szczypta łyżeczki pieprzu 

Z kalafiorów odciąć liście oraz w wyciąć głąby. Następnie dokładnie je umyć i osuszyć. Każdą główkę przeciąć ostrym nożem na pół a te jeszcze na pół, dzięki czemu otrzyma się 4 steki z jednego kalafiora. Nie mogą być cieńsze, bo się rozpadną.  

Przyprawy wymieszać ze sobą w miseczce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć plastry kalafiorów, posmarować oliwa z obu stron i z obu posypać mieszanka przypraw. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszkę włożyć na środkową półkę i piec około 30-35 minut, by kalafior ładnie się przyrumienił. Nie przewracać plastrów w trakcie pieczenia. Podawać ciepłe najlepiej z sosem jogurtowym.



4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na kalafior! Zazwyczaj też robię tradycyjną formę z bułką tartą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i smaczne. Bardzo lubię taki kalafior

    OdpowiedzUsuń
  4. Kalafior na masełku to klasyka, ale warto próbować nowych smaków. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger