Steki z kalafiora
Czas na kalafior. Wiem że późno na pierwszy raz w sezonie, ale ceny nas nie rozpieszczają. Zazwyczaj do tej robiłam go tradycyjnie, czyli smażony na maśle w bułce tartej, ale tym razem postanowiłam upiec go w piekarniku w całych plastrach. Steki z kalafiora, bo tak nazywany jest ten pieczony kalafior są naprawdę pyszne i ten sposób jak najbardziej przypadł nam do gustu. Będę robić częściej pod warunkiem, że za kalafior nie zapłacę jak za złoto.
Steki z kalafiora
- 2 spore kalafiory
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta łyżeczki pieprzu
Z kalafiorów odciąć liście oraz w wyciąć głąby. Następnie dokładnie je umyć i osuszyć. Każdą główkę przeciąć ostrym nożem na pół a te jeszcze na pół, dzięki czemu otrzyma się 4 steki z jednego kalafiora. Nie mogą być cieńsze, bo się rozpadną.
Przyprawy wymieszać ze sobą w miseczce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć plastry kalafiorów, posmarować oliwa z obu stron i z obu posypać mieszanka przypraw. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszkę włożyć na środkową półkę i piec około 30-35 minut, by kalafior ładnie się przyrumienił. Nie przewracać plastrów w trakcie pieczenia. Podawać ciepłe najlepiej z sosem jogurtowym.
Pysznie wygląda. Na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kalafior! Zazwyczaj też robię tradycyjną formę z bułką tartą.
OdpowiedzUsuńProste i smaczne. Bardzo lubię taki kalafior
OdpowiedzUsuńKalafior na masełku to klasyka, ale warto próbować nowych smaków. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuń