Steki z kalafiora
Czas na kalafior. Wiem że późno na pierwszy raz w sezonie, ale ceny nas nie rozpieszczają. Zazwyczaj do tej robiłam go tradycyjnie, czyli smażony na maśle w bułce tartej, ale tym razem postanowiłam upiec go w piekarniku w całych plastrach. Steki z kalafiora, bo tak nazywany jest ten pieczony kalafior są naprawdę pyszne i ten sposób jak najbardziej przypadł nam do gustu. Będę robić częściej pod warunkiem, że za kalafior nie zapłacę jak za złoto.
Steki z kalafiora
- 2 spore kalafiory
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta łyżeczki pieprzu
Z kalafiorów odciąć liście oraz w wyciąć głąby. Następnie dokładnie je umyć i osuszyć. Każdą główkę przeciąć ostrym nożem na pół a te jeszcze na pół, dzięki czemu otrzyma się 4 steki z jednego kalafiora. Nie mogą być cieńsze, bo się rozpadną.
Przyprawy wymieszać ze sobą w miseczce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć plastry kalafiorów, posmarować oliwa z obu stron i z obu posypać mieszanka przypraw. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszkę włożyć na środkową półkę i piec około 30-35 minut, by kalafior ładnie się przyrumienił. Nie przewracać plastrów w trakcie pieczenia. Podawać ciepłe najlepiej z sosem jogurtowym.
Pysznie wygląda. Na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kalafior! Zazwyczaj też robię tradycyjną formę z bułką tartą.
OdpowiedzUsuńProste i smaczne. Bardzo lubię taki kalafior
OdpowiedzUsuńKalafior na masełku to klasyka, ale warto próbować nowych smaków. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńJestem miłośniczką kalafiora. Takie steki chętnie zjem
OdpowiedzUsuńMogło by mi to posmakować. Nigdy nie robiłam tak kalafiora
OdpowiedzUsuńPycha na pewno będę próbować.
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję. Nie robiłam jeszcze tak kalafiora.
OdpowiedzUsuńNiby takie noc ale za to jakie dobre.
OdpowiedzUsuń