sobota, 10 lutego 2018

Schab z brokułami w musztardzie

Pomysł na szybki obiad, czyli co zrobić z tego co znajdziemy w lodówce. W mojej leżała paczka mrożonych różyczek brokuła, plastry schabu, a na półce stała otwarta butelka cydru. Do tego przyprawy i dodatki, które każdy ma w domu i tak powstał pyszny, niebanalny obiad. Polecam.  

schab, brokul, musztarda, bernika, kulinarny pamietnik, obiad


Schab z brokułami w musztardzie
  • 500-600 g plastrów schabu
  • 500 g różyczek brokułu (może być mrożony)
  • 300 ml cydru
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • olej rzepakowy
marynata:
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól do smaku


Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty połączyć ze sobą, włożyć do niej kawałki schabu, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzać na patelni olej, włożyć mięso z marynatą i smażyć przez 10 minut. Podlać cydrem, włożyć różyczki brokułu (mogą być mrożone), doprawić pieprzem dusić razem ok 10-15 minut aż brokuł zmięknie.  

schab, brokuly, musztarda, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

schab, brokuly, musztarda, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

1 komentarz:

  1. Fajny i niebanalny przepis. Muszę wypróbować :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://domnaetacie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń