poniedziałek, 29 stycznia 2018

Pasta alla norcina

Ten makaron pierwszy raz jadłam w Umbrii podczas jesiennego weekendowego wypadu. I tak mi zasmakował, że koniecznie musiałam go zrobić. Siostra podesłała mi przepis z którego korzystała już wielokrotnie i zawsze wychodził idealnie. Zrobiłam i ja i to nie jeden już raz. Pyszny, szybki makaron prosto z Włoch. Polecam.

pasta, makaron, norcina, wlochy, bernika, umbria, kulinarny pamietnik, mieso mielone,

Pasta alla norcina
  • 200 g krótkiego makaronu np. rigatoni, penne (u mnie mini penne)
  • 1 cebula
  • 3 nieduże, włoskie kiełbaski salsiccia (lub białe, surowe kiełbasy)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, mielonej
  • ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 150 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • do podania: parmezan lub grana padano



Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na cebulę, aż lekko się zarumieni. Kiełbaski obrać z osłonek, mięso włożyć na patelnię i rozgnieść widelcem. Doprawić ostrą i słodką papryką. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso lekko brązowieć. Dodać wino, wymieszać, smażyć kilka minut aż wino lekko odparuje. Wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu włożyć makaron, wymieszać. Posypać  startym parmezanem lub innym twardym włoskim serem.

pasta, makaron, norcina, wlochy, bernika, umbria, kulinarny pamietnik, meiso mielone,

pasta, makaron, norcina, wlochy, bernika, umbria, kulinarny pamietnik, mieso mielone,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz