niedziela, 19 listopada 2017

Sernik mango

Jesień za oknem, właściwie za pasem już zimna. Ale gdyby tak wrócić do wspomnień wakacji, smaków lata i zaserwować sobie odrobinę luksusu, letniej przyjemności? Co powiecie na egzotyczny sernik z masą z mango na kokosowym spodzie? Mówię wam, cudeńko, pyszności, rozpusta. Wykorzystałam gotową pulpę House of Asia, chyba najlepsza na rynku. Przepis znalazłam na blogu u Everyday Flovours. Zapraszam.

mango, sernik, ciasto, deser, kokos, bernika, kulinarny pamietnik


Sernik z mango

kokosowy spód:
  • 50 g masła
  • 130 g wiórków kokosowych
  • 2 białka
  • 90 g drobnego cukru
masa serowa:
  • 800 g twarogu trzykrotnie mielonego na serniki
  • 100 g drobnego cukru
  • 300 g pulpy z mango z puszki lub zmiksowanego, bardzo dojrzałego mango
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
galaretka mango:
  • ½ mango
  • 200 g pulpy z mango
  • 10 g żelatyny 
  • 50 g wody


Piekarnik nagrzać do 180 st. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier. Wmieszać wiórki kokosowe, wlać masło. Wszystko delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać na dno tortownicy. Piec około 15 minut. Wyjąć. W trakcie gdy spód się piecze przygotować masę.

Do miski włożyć ser, cukier oraz pulpę z mango. Całość wymieszać za pomocą miksera. Gdy składniki się połączą dodać żółtka i jajko. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Gotową masę serową wylać na podpieczony spód. Sernik wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 150 stopni C i piec jeszcze około 60 minut. Piekarnik wyłączyć, sernika nie wyjmować tylko studzić go przez 30 minut w uchylonym piekarniku, wtedy wyjąć i przełożyć na blat. Gdy całkowicie ostygnie umieścić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Nie zdejmować obręczy.

Mango pokroić na plastry i ułożyć fantazyjnie na wierzchu sernika. Pulpę z mango podgrzać. Żelatynę zalać 3-4 łyżkami zimnej wody, poczekać aż napęcznieje, następnie wlać do niej gorącą wodę, wymieszać. Pulpę z mango wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, całość wylać na wierzch sernika. Ciasto wstawić do lodówki na min godzinę, by galaretka zastygła. Wierzch sernika można jeszcze udekorować owocami lub np bitą śmietaną. Ja użyłam figi, tymianku i lawendę.

mango, sernik, ciasto, deser, kokos, bernika, kulinarny pamietnik

mango, sernik, ciasto, deser, kokos, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz