wtorek, 10 października 2017

Tarta z leśnymi grzybami

Grzyby póki co w lasach nadal są i radze wam korzystać z nich ile tylko się da i przygotowywać przepyszne grzybowe dania. Dzisiaj proponuję szybkie, proste danie czyli tartę z grzybami. Samo ciasto na tartę jest idealne do różnych tart, do różnych farszów np do tuńczyka, boczku czy bolognese, ale z farszem grzybowym smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się.

tarta, grzyby, borowiki, kurki, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik

Tarta z grzybami leśnymi


ciasto:
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła
  • jajko
  • szczypta soli
farsz:
  • 350 g grzybów leśnych (podgrzybki, kurki, borowiki, kozaki)
  • 1-2 łyżki masła
  • szklanka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 2 cebule 
  • 3 jajka lekko ubite widelcem
  • 1/2 szkl. sera startego (najlepiej cheddar lub gouda)
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego lub natki pietruszki
  • szczypta pieprzu


Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Masło i mąkę łączymy razem rozdrabniając aż powstaną grudki. Dodajemy jajko, sól, razem łączymy, ugniatając ciasto w kulę. Wkładamy ciasto na 30 min do lodówki. Następnie wyrabiamy na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowujemy na okrągły placek i wkładamy do wysmarowanej masłem formy do tart (lub tortownicy), nakłuwamy dno w kilku miejscach, wsypujemy np fasolę i wkładamy do piekarnika na 10 min. Tylko na tyle, żeby się ciasto delikatnie przypiekło.
W tym czasie robimy farsz: grzyby myjemy, czyścimy, osuszamy, kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Patelnię rozgrzewamy razem z masłem. Dodajemy grzyby i cebule. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 10 minut aż woda odparuje a grzyby lekko się zarumienią. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy z jajkami, śmietaną, serem posiekaną natką pietruszki.
Po wyjęciu podpieczonej tarty z piekarnika wysypujemy ziarenka fasoli i wlewamy farsz na ciasto, wkładamy ponownie do piekarnika na 25-35 min. aż się wierzch zetnie i zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy na kratkę do lekkiego przestygnięcia. Smakuje super na ciepło, ale jeszcze lepiej na zimno szczególnie następnego dnia.

tarta, grzyby, borowiki, kurki, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik

tarta, grzyby, borowiki, kurki, zapiekanka, bernika, kulinarny pamietnik


4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Muszę wypróbować, może uda się w przyszły weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej tarty jeszcze nie jadłam. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym sezonie po raz pierwszy piekłam tartę ze świeżymi grzybami i był to strzał w dziesiątkę. Piękne zdjęcia Twojej tarty ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie. Koniecznie trzeba przetestować póki da się jeszcze znaleźć świeże grzyby!

    OdpowiedzUsuń