wtorek, 31 października 2017

Puree z fioletowych ziemniakow

Nowa moda czy standard w naszych sklepach? Czyli pojawiła nowość - fioletowe ziemniaki. Są co prawda droższe od zwykłych, ale czasami warto nie być sknerą i kupić coś czego się do tej pory jeszcze nie jadło. I tak na nasz stół przywędrowały prosto z L... woreczki fioletowych ziemniaków. Zrobiliśmy z nich puree. Idealnie nadały się do policzków w porto, do nuggetsów i jako chipsy. Mają delikatny smak, piękny kolor i ładnie komponują się na talerzu z innymi elementami dania. Polecam. 

puree, ziemniaki, fioletowe, bernika, obiad, kulinarny pamietnik


Puree z fioletowych ziemniaków
  • 1 kg fioletowych ziemniaków
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 30 g masła
  • sól
  • pieprz 


Ziemniaki ugotować ze skórką przez 20 min. Dzięki temu zachowają i wartości odżywcze i intensywniejszy kolor. Po ugotowaniu, odstawić żeby trochę ostygły, by móc je obrać i się nie poparzyć. Ziemniaki rozgnieść. Dodać śmietanę, masło, sól i pieprz do smaku. Dokładnie całość wymieszać lub zmiksować na gładko. My lubimy puree bardziej toporne, czyli gdy czujemy w nim lekką teksturę ziemniaka.

puree, ziemniaki, fioletowe, bernika, obiad, kulinarny pamietnik

puree, ziemniaki, fioletowe, bernika, obiad, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. Są urocze :)
    Ja kupuję kolorowe ziemniaki i kolorowe marchewki, i zapiekam posypane przyprawami. Pycha! I tak pięknie wyglądają...

    OdpowiedzUsuń
  2. Moda, trend czy coś innego - ja tam z chęcią dobieram się do takich nowinek. Ostatnio szalałam z kolorowymi marchewkami, a więc na ziemniaki też się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń