wtorek, 1 sierpnia 2017

Chłodnik na jogurcie

Nadeszły afrykańskie upały... a na upał najlepszy jest chłodnik. Zupa która orzeźwia, chłodzi i syci. Chłodnik jest szybki w przygotowaniu, można go zrobić od razu więcej i mieć z głowy obiad na 2-3 dni. Bo uwierzcie mi można go jeść i jeść i się nie nudzi. To idealny lekki obiad, nawet do pracy. Polecam.

chlodnik, zupa, ogorki, jogurt, lato, bernika, upal, kulinarny pamietnik



Chłodnik na jogurcie
  • 300 g ogórków gruntowych lub 2 duże wężowe
  • pęczek rzodkiewki
  • pół pęczka szczypioru
  • cebula dymka
  • 400 ml kefiru
  • 300 ml jogurtu gęstego (np grecki)
  • kilka liści mięty
  • gałązki koperku
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony do smaku


Ogórki i rzodkiewki umyć, nie obierać. Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę i szczypiory pokroić na plasterki, a miętę i koperek posiekać. Warzywa włożyć do garnka lub miski, dodać kefir i jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną miętę i koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na min 1h do lodówki do schłodzenia i połączenia się smaków.  

chlodnik, zupa, ogorki, jogurt, lato, bernika, upal, kulinarny pamietnik

chlodnik, zupa, ogorki, jogurt, lato, bernika, upal, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Chyba sobie zrobię taki chłodniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chłodnik to idealne danie na upały które do nas zmierzają lub u niektórych już właśnie dotarły :D

    OdpowiedzUsuń