czwartek, 8 czerwca 2017

Sałatka szwedzka z ogórków

Szybka, obiadowa sałatka rodem ze Szwecji. Taka nasza mizeria tylko bez śmietany, za to w kwaśnej zalewie. Jest to wersja ekspresowa, bo nie trzeba jej robić wcześniej w słoiczku jako zapas na zimę. Polecam.   

ogorki, salatka, bernika, kulinarny pamietnik, szwecja,

Sałatka szwedzka z ogórków
  • 250 g ogórków 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 1/4 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli



Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski. Do garnuszka wlać ocet, wodę, dodać cukier i sól. Wszystko zagotować, wymieszać, odstawić do ostudzenia. Chłodną marynatą zalać ogórki, odstawić na godzinę aż się zamarynują.

ogorki, salatka, bernika, kulinarny pamietnik, szwecja,


1 komentarz:

  1. No tak kwaśno i słodko...Typowo szwedzkie wydanie, choć ja jednak wolę naszą mizerną mizerię

    OdpowiedzUsuń