czwartek, 8 czerwca 2017

Sałatka szwedzka z ogórków

Szybka, obiadowa sałatka rodem ze Szwecji. Taka nasza mizeria tylko bez śmietany, za to w kwaśnej zalewie. Jest to wersja ekspresowa, bo nie trzeba jej robić wcześniej w słoiczku jako zapas na zimę. Polecam.   

ogorki, salatka, bernika, kulinarny pamietnik, szwecja,

Sałatka szwedzka z ogórków
  • 250 g ogórków 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 1/4 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli



Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski. Do garnuszka wlać ocet, wodę, dodać cukier i sól. Wszystko zagotować, wymieszać, odstawić do ostudzenia. Chłodną marynatą zalać ogórki, odstawić na godzinę aż się zamarynują.

ogorki, salatka, bernika, kulinarny pamietnik, szwecja,


4 komentarze:

  1. No tak kwaśno i słodko...Typowo szwedzkie wydanie, choć ja jednak wolę naszą mizerną mizerię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię obie, zależy od dnia. pozdrawiam.

      Usuń
  2. Moja rodzina pochodzi z Poznania. Taka sałatkę jemy od dawna. Jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę nie wiedziałam. fajnie dowiadywać się takich rzeczy. pozdrawiam.

      Usuń