środa, 21 czerwca 2017

Risotto ze schabem i chilli

Risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy nie chcemy gotować czegoś skomplikowanego, długo z wyszukanych składników. Risotto to prosta, włoska kuchnia, to dobry początek pysznego dnia. Ryż, mięso, wino, 20 minut i obiad gotowy.  Zapraszam. Porcja na 3 osoby.

risotto, schab, ryz, obiad, wlochy, bernika, kulinarny pamietnik

Risotto ze schabem i chilli
  • 300 g ryżu do risotta (np. Arborio)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • papryczka chilli
  • 5 łyżek masła
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 1, 5 l bulionu warzywnego
  • 300 g schabu 
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tymianek świeży
  • tarty parmezan albo inny twardy ser
  • natka pietruszki


Schab umyć, pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć mięso na rumiano, zdjąć z patelni.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Chilli posiekać drobno (wcześniej usuwając pestki). Ponownie rozgrzać na tej samej patelni 2 łyżki masła, zeszklić cebule i czosnek. Dodać ryż i podsmażyć wszystko ok. 2 minuty cały czas mieszając. Wlać wino, wymieszać, chwilę podgotować aż wino lekko odparuje. Dodać podsmażony schab i chilli. Następnie stopniowo, po jednej chochli wlewać gorący bulion. Za każdym razem czekać aż ryż wchłonie bulion i wtedy dodać kolejną chochlę. Przez ten cały czas delikatnie mieszać. Risotto pod przykryciem powinno być gotowe po 15-20 minutach. Pod koniec gotowania dodać roztarte w rękach listki tymianku, resztę masła, starty ser, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Na talerzu risotto posypuję startym serem, świeżo zmielonym pieprzem oraz natką pietruszki.

risotto, schab, ryz, obiad, wlochy, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz