czwartek, 15 czerwca 2017

Proste ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa dlatego grzechem jest nie zrobienie z nim szybkiego, a pysznego ciasta. Nie dość że jest proste w wykonaniu, to do tego tanie, szybkie i idealne w smaku. Polecam każdemu łasuchowi nie tylko od święta.


rabarbar, ciasto, lato, deser, bernika, pieczenie, kulinarny pamietnik

Proste ciasto z rabarbarem
  • 2 laski rabarbaru ok 300 g
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szklanka cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
  • cukier puder do posypania


Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Blaszkę - tortownice (u mnie 23 cm) wyłożyć dno papierem do pieczenia (papier ma być poza obręczą).
W misce wymieszać sodę, proszek i mąkę. Przesiać. Mikserem na wysokich obrotach w drugiej misce utrzeć na puszystą masę jajka i cukier. Dodać ekstrakt lub cukier wanilinowy. Następnie powoli wlewać olej cały czas ubijając. Na koniec zmniejszyć na minimum obroty i dodać do ciasta mąkę wsypując najpierw 1/3, wymieszać, potem 1/3, znowu wymieszać i resztę 1/3. Ciasto wylać do formy,wyrównać.

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na cieście.  Piec 45-50 minut, czyli do momentu gdy wykałaczka wychodzi z niego czysta, a ciasto jest przyrumienione. Ostudzić, a następnie zdjąć blaszkę i posypać cukrem pudrem.

rabarbar, ciasto, lato, deser, bernika, pieczenie, kulinarny pamietnik

rabarbar, ciasto, lato, deser, bernika, pieczenie, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz