poniedziałek, 22 maja 2017

Sernik zebra

Ten sernik to placek, jest tak prosty,że nie wymaga większych zdolności kucharskich. Ale zaskoczy wszystkich swoją urodą. Dwukolorowy, w paski przypomina zebrę, stąd jego nazwa. Upieczony na herbatnikowym, kruchym spodzie będzie miłym dodatkiem do popołudniowej kawki. Zapraszam.  Przepis znalazłam u Bereniki.

sernik, zebra, ciasto, deser, twarog, bernika, kulinarny pamietnik


Sernik zebra

spód:
  • 120 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła
masa:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 150 g cukru 
  • 50 g stopionego masła
  • 4 jajka 
  • 3 łyżki kakao 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii


Boki i spód niewielkiej blaszki posmarować odrobiną masła. Wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy w malakserze. Dodajemy roztopione masło. Łączymy całość łyżką, wykładamy na spód tortownicy i wyrównujemy. Wstawić do lodówki na min 30 aż masa stwardnieje.

Przygotować masę: składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik (góra-dół) nagrzać do 150-160 stopni, na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą (zminimalizuje to pękanie i nierówne rośnięcie sernika).
Twaróg, stopione, ostudzone masło, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier zmiksować. Nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym krótko zmiksować. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii, ponownie krótko zmiksować. Masę serową podzielić na dwie równe części, do jednej dodać przesiane kakao, wymieszać.

Wyjąć z lodówki blaszkę ze spodem na sernik. Na środek ciasta wykładać na przemian masę jasną i ciemną. Najpierw na sam środek dwie łyżki masy jasnej, potem dwie łyżki masy kakaowej i tak dalej do wykorzystania całej masy. Na wierzchu można zrobić wykałaczką "esy floresy". Sernik wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut lub do momentu, aż całość będzie ścięta. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, sernik pozostawić w piekarniku do ostudzenia. 

sernik, zebra, ciasto, deser, twarog, bernika, kulinarny pamietnik

sernik, zebra, ciasto, deser, twarog, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń