poniedziałek, 6 marca 2017

Oszukane tiramisu z owocami

Pomysł na szybki deser do którego możemy wykorzystać resztki mrozowych owoców jakie zalegają nam w zamrażarce. Ja użyłam mrożone maliny Potlino, dodałam resztki jagód, truskawek, lekko suche biszkopty z szafki i wyszedł fajny przyjemny deser w stylu tiramisu. Zapraszam.  

tiramisu, poltino, maliny, bernika, deser, kulinarny pamietnik, dietetycznie



Oszukane tiramisu z malinami
  • 100 g mrożonych malin
  • 50 g mrożonych jagód lub innych owoców leśnych
  • 50 g mrożonych truskawek
  • 100 g chudego twarogu
  • 50 g sera mascarpone
  • 2 łyżeczka cukru pudru
  • okrągłe biszkopty
  • espresso (lub inny rodzaj kawy)
  • płatki migdałowe
  • owoce do dekoracji 


Serek mascarpone wymieszać z twarogiem i łyżeczką cukru pudru. Do rondelka włożyć mrożone owoce, dodać łyżeczkę cukru pudru i podgrzewać tak długo aż owoce się rozpadną, a masa zgęstnieje. Dosłodzić wg smaku. Migdały uprażyć na suchej patelni.
Złożyć deserki: Namoczyć w kawie biszkopt, ułożyć na dnie szklanego naczynia. Następnie położyć porcje masy serowej, porcję masy owocowej, ponownie namoczony w kawie biszkopt. Posmarować go masą serową, na środku zrobić kleks z owoców, posypać płatkami migdałowymi, udekorować owocami. Posypać cukrem pudrem. 


tiramisu, poltino, maliny, bernika, deser, kulinarny pamietnik, dietetycznie

tiramisu, poltino, maliny, bernika, deser, kulinarny pamietnik, dietetycznie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz