niedziela, 5 marca 2017

Naleśniki bezglutenowe z kozim nadzieniem, krewetkami i truskawkami

Naleśniki bezglutenowe z kozim nadzieniem, krewetkami i truskawkami, czyli gdy nie możemy zdecydować się, czy jemy naleśniki na słodko czy na wytrawnie. Brzmi dziwnie, nieprawdopodobnie, ale uwierzcie mi naprawdę to danie smakuje. I pięknie wygląda jak tylko się postaramy o ładną jego stylizacje. A że jest bezglutenowe, z dodatkiem chudego sera to jest lekkie, dietetyczne, odchudzone.


nalesniki, bez glutenu, bezglutenowe, krewetki, truskawki, dietetycznie, ser kozi, bernika, kulinarny pamietnik

Naleśniki bezglutenowe z kozim nadzieniem, krewetkami i truskawkami

naleśniki:
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka (dowolnego, ja użyłam mleka bez laktozy)
  • 30 g oleju kokosowego nierafinowanego
nadzienie:
  • 250 g chudego twarogu
  • 200 g twarogu koziego
  • kostka mrożonego szpinaku
  • szczypta soli himalajskiej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego do 2%
dodatki:
  • 100 g krewetek królewskich
  • truskawki
  • ocet balsamiczny żurawinowy
  • gałązki sałaty endywii

Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, wbić jajka oraz wlać mleko. Całość zmiksować na gładkie ciasto lub wymieszać rózgą. Na patelni roztopić olej, odstawić by lekko ostygł, a następnie dodać go do masy i ponownie całość wymieszać rózgą lub mikserem. Ciasto odstawić na 30 minut.

Dobrze rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Smażyć naleśniki wlewając porcję ciasta na patelnię tak, aby zakryło całą patelnię cienką warstwą. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz i smażyć pozostałe naleśniki.
Nadzienie: Kostkę szpinaku podgrzać, doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Połączyć z serem kozim i z twarogiem krowim i jogurtem. Całość dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego. Krewetki obrać, wyciągnąć z nich jelito opłukać, osuszyć i dać na rozgrzany olej. Posypać delikatnie solą himalajską.
Truskawki umyć , pokroić na kawałki.

Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, zwinąć w rulon, pokroić na kawałki, ułożyć na talerzu. Pomiędzy naleśniki włożyć gałązki sałaty, kawałki truskawek, krewetki. Całość skropić octem balsamicznym.  Smacznego.  

nalesniki, bez glutenu, bezglutenowe, krewetki, truskawki, dietetycznie, ser kozi, bernika, kulinarny pamietnik

nalesniki, bez glutenu, bezglutenowe, krewetki, truskawki, dietetycznie, ser kozi, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz