czwartek, 30 marca 2017

Jajeczne obłoczki

Czy lubicie urozmaicać dzieciom śniadania? Szczególnie jeśli jajka stały się dla nich nieatrakcyjne, nudne, a sami nie macie pomysłu co też jeszcze można z nich zrobić? Dlatego polecam upiec na śniadanie jajeczne obłoczki. Brzmi fajnie, prawda? Można wykorzystać do nich np szpinak, dzięki czemu przemycicie do jajek trochę żelaza, a to im się na pewno przyda. Zapraszam. 

jajka, szpinak, sniadanie, bernika, poltino, kulinarny pamietnik


Jajeczne obłoczki

  • 3 jajka
  • 50 g startego drobno sera
  • kostka rozmrożonego szpinaku Poltino (lub mniej w zależności od smaku)
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta tymianku


Piekarnik nagrzać do 180 st C. Oddzielić białka od żółtek, tak by żółtka pozostały w całości. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę.
Do piany dodać ser, szpinak a następnie delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę wyłożyć łyżką, formując wysokie placuszki. W środku  każdego zrobić łyżką lekkie wgłębienie na żółtko. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 3 minuty. Po tym czasie wyjąć, a we wgłębienia wlać żółtko. Posypać pieprzem, tymiankiem i odrobiną startego sera. Wstawić ponownie do piekarnika, piec przez kolejne 3 minuty. Smacznego.

jajka, szpinak, sniadanie, bernika, poltino, kulinarny pamietnik

jajka, szpinak, sniadanie, bernika, poltino, kulinarny pamietnik

2 komentarze: