czwartek, 22 grudnia 2016

Czebureki - tatarskie pierogi

A może do barszczu zamiast tradycyjnych naszych pierogów czy uszek przyrządzicie przysmak tatarów krymskich czyli czebureki.  To pierogi ze zwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami, smażone w oleju. Oczywiście baraninę nie tak łatwo dostać, więc wykorzystać można wołowinę czy wieprzowinę. Ja do tej pory robiłam podobne pierogi ale drożdżowe , które nauczyła mnie pewna Turczynka. Obie wersje są pyszne, obie łatwe do przyrządzenia i obie warte spróbowania.  Przepis od Twardy Szparag.

pierogi, czeburek, tatarzy, rosja, kulinarny pamietnik, bernika, pieróg

Czebureki - tatarskie pierogi

ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżkę masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
farsz:
  • ok. 250 g tłustej wieprzowiny
  • ok. 150 g wołowiny
  • 2 cebul,
  • 1/2 szklanki kefiru
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia



Szklankę wody gotujemy z solą i masłem. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy 1 szklankę mąki. Całość dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do ostudzenia. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy  lekko przestudzoną masę i zagniatamy ciasto. Dodajemy łyżkę spirytusu lub octu, wbijamy żółtko i dokładnie wyrabiamy na stolnicy. Ciasto musi być elastyczne, miękkie i odstawać od ręki. Jeśli okaże się, że mąki jest za wiele, dodajemy porcjami gorącą wodę, aby wszystko ładnie się zagniotło. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki, aby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: surowe, mielone mięso mieszamy z kefirem i przyprawami. Cebulę bardzo drobno siekamy i  razem z pietruszką dodajemy do mięsa. Wszystko mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy okręgi od talerzyka deserowego. Na porcję ciasta wykładamy czubatą łyżkę nadzienia, brzeg ciasta smarujemy białkiem, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, na patelni z grubym dnem. 



Po usmażeniu, odsączamy na papierowym ręczniku.

pierogi, czeburek, tatarzy, rosja, kulinarny pamietnik, bernika, pieróg

pierogi, czeburek, tatarzy, rosja, kulinarny pamietnik, bernika, pieróg

1 komentarz:

  1. Wyszły ci fantastyczne. Chętnie zrobię.

    OdpowiedzUsuń