sobota, 19 listopada 2016

Curry szpinakowe z masłem orzechowym

Szpinak, indyk, masło orzechowe to wszystko w pysznym, pełnym smaków i aromatów curry. Właściwie potrzebne składniki zazwyczaj ma się w domu, więc nie powinniście mieć problemów z ich skompletowaniem. A taki obiad nie dość że rozgrzewa, to jesienią wprowadza w letni nastrój, zabierze Was na wędrówkę w egzotyczne kraje. Polecam. Szybko, pysznie.


curry, indyk, szpinak, maslo orzechowe, indie, bernika, kulinarny pamietnik

Curry szpinakowe z masłem orzechowym
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • kawałek ok 2 cm posiekanego świeżego imbiru
  • 2 kulki mrożonego szpinaku (ok 50g)
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • łyżka posiekanej trawy cytrynowej
  • łyżeczka poszatkowanych liści kaffir
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • garść orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • ½ limonki


W misce wymieszać mięso z indyka, przyprawę curry, imbir, kumin, czosnek w proszku. Z masy uformować małe klopsiki. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy. Cebule drobno posiekać i razem z czosnkiem i imbirem dodać na patelnie. Smażyć aż się delikatnie zrumieni. 
Wlać mleko kokosowe, dodać pastę curry, trawę cytrynową, sos rybny, listki kaffir i szpinak. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez 5 minut, aż pasta curry jest całkowicie się wymiesza się z sosem, a szpinak rozpuści. Do sosu włożyć masło orzechowe i mieszać tak długo aż się rozpuści. Następnie włożyć klopsiki, przykryć patelnię i gotować przez kolejne 5 minut na wolnym ogniu. Doprawić sokiem z limonki.  Na osobnej, suchej patelni podprażyć orzeszki i sezam. Posypać nimi curry. Curry podać gorące najlepiej z dzikim ryżem.

curry, indyk, szpinak, maslo orzechowe, indie, bernika, kulinarny pamietnik

curry, indyk, szpinak, maslo orzechowe, indie, bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz: