sobota, 15 października 2016

Muffinki bananowe z m&ms

Stęskniliście się? Mam nadzieje.. potrzebowałam oddechu od bloga, wpisów, zdjęć.. ale już wróciłam i będę was znowu codziennie zapraszać do odwiedzin mojej kuchni. A zaczynam od muffinek przygotowanych przez moją córkę, jako prezentu na Dzień Chłopaka. Użyła mam-ów jako głównego składnika. Proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Polecam.


muffinki, banan, m&ms, bernika, kulinarny pamietnik, deser, pieczenie, babeczki

Muffinki bananowe z m&ms
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. stopionego masła
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/3 cytryny


Do miski przesiać mąkę z sodą, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i sól. W drugiej misce rozgnieść banany, dodać roztopione masło, jajka i ekstrakt waniliowy. Całość dodać do suchych składników i dokładnie wszystko zmiksować. Porcje ciasta wkładać do papilotek na muffinki, do środka wkładać po kilka sztuk m&ms-ów, górę przykryć porcją ciasta. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piec przez około 20-30 minut do tzw. „suchego patyczka”. Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować lukier: Wymieszać cukier puder i sok z cytryny. Wierzch muffinek posmarować lukrem, udekorować m&m-sami i posypać cukrem pudrem. 

muffinki, banan, m&ms, bernika, kulinarny pamietnik, deser, pieczenie, babeczki

muffinki, banan, m&ms, bernika, kulinarny pamietnik, deser, pieczenie, babeczki

2 komentarze:

  1. Piękne zdjęcie. Pozdrowienia dla zdolnej córki.

    OdpowiedzUsuń