piątek, 30 września 2016

Jaglanka z figami i pszenicą ekspandowaną

Gdy słyszę zdrowe śniadanie od razu przypomina mi się zupa mleczna czy płatki zalane ciepłym mlekiem. Przekleństwo dzieciństwa. Ale okazuje się, że zdrowe śniadanie nie musi tak wyglądać. Może być zdrowe, pyszne i kolorowe, a to dzięki kaszy jaglanej ugotowanej w mleku i podanej z owocami i chrupką pszenicą. To naprawdę dobry, pożywny i zdrowy posiłek, a w końcu to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dania. Polecam.

jaglanka, owoce, figi, pszenica, lestello, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik

Jaglanka z figami i pszenicą ekspandowaną
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki miodu (lub 1 łyżeczka cukru brązowego)
  • 2 figi
  • winogrona
  • pszenica ekspandowana bio Lestello


Kaszę zalać wodą, dokładnie przepłukać i odcedzić. Zalać mlekiem, wstawić na gaz i gotować na niewielkim ogniu do miękkości ok 13 minut. Od czasu do czasu mieszając, żeby kasza nie przywarła do dna. Gotową, miękką kaszę osłodzić. 
Jedną figę pokroić na kawałeczki, wymieszać z kaszą. Dodać 2 łyżki pszenicy ekspandowanej, wymieszać. Wyłożyć do miseczki, na wierzch ułożyć owoce np winogrona, pokrojoną drugą figę, posypać pszenicą. Smacznego.

jaglanka, owoce, figi, pszenica, lestello, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik

jaglanka, owoce, figi, pszenica, lestello, sniadanie, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz