Semifreddo z masłem orzechowym

Semifreddo to rodzaj włoskiego deseru. Nie przypomina w niczym klasycznych lodów, mimo że jest to deser lodowy, równie kaloryczny co uwielbiane przez nas tradycyjne lody. Do przygotowania tej wersji użyłam mleka, śmietanki, serka i masła orzechowego. Dzięki czemu uzyskałam słono-słodki smak, z małą niespodzianką w środku w postaci pokruszonych ciasteczek. Polecam zabawę latem w tego typu desery.


lody, semifreddo, maslo orzechowe, deser lodowy, bernika, kulinarny pamietnik


Semifreddo z masłem orzechowym
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki śmietany kremówki + dodatkowo 3-4 łyżki
  • serek naturalny kremowy
  • orzechy fistaszki
  • herbatniki czekoladowe


W rondelku podgrzać mleko z cukrem. Doprowadzić do wrzenia na średnim, stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać aż masa będzie jednolicie gładka. Ostudzić do temperatury pokojowej. W małym garnuszku zagrzać niewielką ilość wody, na to postawić miseczkę z czekoladą i rozpuścić czekoladę na parą wodną. Dodać 3-4 łyżki śmietany kremówki, wymieszać by uzyskać aksamitny sos czekoladowy.

W dużej misce za pomocą miksera elektrycznego ubić śmietanę kremówkę. Dodać serek kremowy, wymieszać. Wlać 3/4 masy z masłem orzechowym, wymieszać delikatnie łyżką. Nie musi być dokładnie.

Formę (u mnie mała keksówka) wyłożyć folią spożywczą, tak by wystawała ponad brzegi. Wstawić na 5 minut do zamrażalnika.

Orzeszki i ciasteczka rozdrobnić. Część wsypać na dno formy keksówki. Wać połowę masy śmietanowo-orzechowej, posypać orzeszkami i ciasteczkami, polać częścią masy z masłem orzechowym i częścią sosu czekoladowego, patyczkiem lekko zrobić zygzaki, by warstwy się trochę wymieszały. Wlać resztę masy, ponownie posypać orzeszkami, ciasteczkami, resztą sosu czekoladowego i orzechowego. Ponownie delikatnie zrobić zygzaki. Przykryć wystającą folią aluminiową, wstawić na min 6h do zamrażalnika.

Przed podaniem wyjąc na 5 minut, dzięki czemu się lekko ociepli i będzie się lepiej kroić.


lody, semifreddo, maslo orzechowe, deser lodowy, bernika, kulinarny pamietnik

lody, semifreddo, maslo orzechowe, deser lodowy, bernika, kulinarny pamietnik

3 komentarze:

  1. Potwierdzam, pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Kochana Berniko jaki serek śmietankowy?Pozdrawiam Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakikolwiek śmietankowy do chleba, tzw kanapkowy. w stylu Filadelfii. u mnie apetina. pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger