czwartek, 24 marca 2016

Baranek wielkanocny

Baranek to nieodzowny element naszego stołu wielkanocnego. Przygotowanie go jest bardzo proste, wystarczy zwykłe ciasto jak na babkę. Tak więc myślę, że każdemu wyjdzie bez problemu. My co prawda jemy go po świętach, gdy jest jest już mocno wysuszony, ale żal go ruszać, gdy tak ślicznie się prezentuje.

baranek, bernika, wielkanoc, swieta, ciasto, babka, kulinarny pamietnik


Baranek wielkanocny
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g miękkiego masła plus masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny



W misce wymieszać przesiane oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną piane z odrobiną soli.
Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Miksując dalej na zmniejszonych obrotach miksera dodawać stopniowo po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny. Do masy dodać przygotowane mąki i wszystko delikatnie wymieszać. Następnie dodać białka, mieszając ostrożnie połączyć.
Formę na baranka dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok. 45 minut. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Baranka wyjąć delikatnie z formy. Odciąć wszelkie nierówności tak by mógł stabilnie stać na talerzu. Posypać cukrem pudrem. Oczy zrobić z ziela angielskiego.

baranek, bernika, wielkanoc, swieta, ciasto, babka, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. wydaje się prosty w przygotowaniu, chętnie zrobię bo forma do 2 lat sie kurzy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam na przyszłe święta. to naprawdę prosta rzecz.

      Usuń
  2. Super! Naprawdę fajny pomysł. Taki baranek na pewno jest lepszy niż ten "kupny".

    OdpowiedzUsuń