niedziela, 28 lutego 2016

Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek

Znajomi u drzwi a ty nie wiesz czym ich przyjąć? Jeśli macie w domu czarne oliwki to można przygotować szybką, francuską pastę tapenadę jako przekąskę. Dzisiaj macie przepis na klasyczną tapenade, a tutaj znajdziecie wersję z suszonych pomidorów, równie pyszną. Taka przekąska zaspokoi i głód i podniebienia nawet bardzo wybrednych gości.


Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek
  • 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 2 filety anchois
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 3-5 łyżek oliwy z oliwek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki octu balsamino
  • pieprz do smaku


W blenderze umieścić odsączone oliwki, kapary, czosnek, filety, natkę  i zmiksować wszystko na właściwą dla siebie konsystencje. Na koniec cały czas miksując stopniowo dodać oliwę, tyle ile uznamy za stosowne. Doprawić pieprzem, octem balsamicznym, wymieszać. 
Podać z grzankami, paluszkami grissini lub chlebem. 
Taką pastę, tapenadę można włożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. 


4 komentarze:

  1. Uwielbiam tapenadę, ale jaka ona dobra tak brzydka :-) Niemniej jednak smak tuszuje wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń