Zielone wiosenne spring rollsy

Wiosna za pasem, czas na lekkie dania. Zapraszam na wiosenne, zielone przekąski, czyli warzywne sajgonki - spring rollsy. Lekkie, przyjemne i smaczne. Do tego zielony, lekko pikantny sos i będziemy się czuli od razu lżejsi o kilka kilogramów. Zapraszam. 



Zielone wiosenne spring rollsy
  • papier ryżowy
  • woda
  • ogórek zielony
  • papryka zielona
  • rukola
  • kiełki
  • kapusta pekińska
  • kalarepa
zielony sos: 
  • garść świeżej kolendry (lub natkę pietruszki)
  • sok z 1 limonki
  • mała papryczka chilli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz świeżo mielony
  • sól


Ogórka, paprykę, kalarepe dokładnie umyć. Ogórka pokroić na plasterki, pekinkę drobno poszatkować, ogórk, paprykę i kalarepę pokroić w słupki.
Do składania przygotować sobie miskę z letnią wodą. Każdy płat papieru ryżowego włożyć do miski, zwilżyć i położyć na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać sajgonkę. Wilgotny płat papieru złożyć na pół. Na każdy na środek nałożyć ogórka, kawałki papryki, kalarepy, rukolę, kiełki i pekinkę. Ścisnąć delikatnie i zwinąć w rulonik.
Sos: Kolendrę lub natkę bardzo drobno posiekac. Razem z sokiem z limonki, drobno pokrojoną papryczką i oliwą utrzeć w moździerzu, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem
Do spring rollsa podać w miseczce zielony sos.



6 komentarzy:

  1. Ja nawet jak patrzę na nie to już się czuję lżej ;-)Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Co prawda my w szybkapizza.pl stawiamy na kuchnię włoską, ale takie spring rollsy powinny być wszędzie dostepne! Wyglądają absolutnie cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to fajnie wygląda. idealne sajgonki dla mnie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger