wtorek, 16 września 2014

Pasta, tapenada z suszonych pomidorów i oliwek

Słońce w słoiku.. tak mogę nazwać te włoską pastę. Zmiksowane suszone pomidory i oliwki to przepis na szybką przekąska czy kolacje. Taką pastę można podawać do chleba, kanapek, krakersów, tortilli, mies, czy makaronów. Pasuje idealnie do wszystkiego. Zapraszam.


Pasta tapenada z suszonych pomidorów i oliwek 
  • 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (w razie potrzeby) lub oliwy z pomidorów suszonych
  • 1/2 szklanki czarnych i zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • ząbek czosnku
  • kilka liści bazylii
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku



W blenderze umieścić odsączone z zalewy pomidory, oliwki, kapary, czosnek, listki bazylii, koncentrat pomidorowy i zmiksować wszystko na właściwą dla siebie konsystencje. Doprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym, wymieszać. Jeśli jest zbyt geste dodać oliwę z oliwek lub oliwę z pomidorów .

Taką pastę, tapenadę można włożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. 






6 komentarzy: