czwartek, 17 grudnia 2015

Kulebiak z kapustą i grzybami w cieście francuskim

Na wigilijnych stołach najczęściej do barszczu podane są pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno-kapuścianego, dla tych którzy postu w wigilie nie praktykują. Zresztą taki kulebiak z przyjemnością można zjeść także przy innych okazjach, pięknie się prezentuje i smakuje na uroczystych obiadach podany oczywiście z czerwonym barszczem. Zapraszam.



Kulebiak z kapustą i grzybami w cieście francuskim
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • do posmarowania żółtko
farsz:
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  • 500 mielonej wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kapusty kiszonej (u mnie domowa)
  • 150 g pieczarek (można dać leśne grzyby)
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki


Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę drobno pokrojoną i usmażyć na złoty kolor. Włożyć na patelnię mięso mielone, posiekane drobno ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć mieszając co jakiś czas. Gotowe przełożyć z patelni do miski. Jeśli mamy domową nie trzeba jej mocno odcedzać czy przelewać wodą, jeśli jest kupna to warto bo dość mocny kwas w niej zawarty może spowiadać ze potrawa będzie za kwaśna. Na patelnię włożyć masło, podgrzać, dodać posiekaną kapustę kiszoną, ziele angielskie mielone, pieprz. Smażyć 20 minut mieszając co jakiś czas. Umyte pieczarki drobno pokroić w kostkę i z posiekaną natką dodać do kapusty. Dusić razem ok 10 minut. Na koniec włożyć do tego usmażone mięso mielone i całość wymieszać. 
Jeśli zamiast pieczarek mamy suszone grzyby wystarczy ja na 1h zalać wodą i namoczyć, następnie odsączyć, pokroić drobno i dodać kapusty. Odstawić do ostygnięcia. Jeśli gorący farsz wyłożylibyśmy na ciasto francuskie to pod wpływem wysokiej temperatury za bardzo zmięknie. 
Ciasto francuskie rozwinąć z papierem na blasze do pieczenia. Na środek wyłożyć chłodny farsz. Zawinąć boki ciasta tak żeby utworzyć szczelną roladę. Wierzch można udekorować np. wyciętymi listkami z pozostałego ciasta lub odciętych, nadmiarowych boków. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 190 st piekarnika, piec do zrumienienia ok 15 minut. Podawać tradycyjnie z czerwonym barszczem.





2 komentarze:

  1. uwielbiam ale zawsze robię jarski, tym razem dodam mięso, a co.

    OdpowiedzUsuń