Sernik ze skorupką jak creme brulee

Rzadko robię serniki, ale przed świętami pomyślałam ze warto zrobić probe i znaleźć taki który w tym roku zagości na stole świątecznym. Po zeszłorocznych wpadkach, dwukrotnie nieudanym serniku wiedeńskim postanowiłam nie robić ciasta w ciemno tylko wcześniej kilka wypróbować. Na pierwszy ogień poszedł sernik creme brulee, który znalazłam u Cioccolato gatto i który połączyłam z tym sernikiem Kasi. Wyszedł pyszny kremowy sernik z chrupiącą skorupką. Zjedliśmy z przyjemnością. 



Sernik ze skorupką jak crème brûlée

spód:
  • 125 g herbatników typu Bebe lub czekoladowych herbatników petit beurre
  • 2-3 łyżki masła roztopionego
masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego, zmielonego trzykrotnie np z wiaderka 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skorupka:
  • cukier


Tortownice (u mnie 23 cm średnicy) wysmarować masłem. Herbatniki dokładnie pokruszyć w blenderze, dodać rozpuszczone, ciepłe masło i wymieszać. Przełożyć do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić w lodówce na czas robienia masy serowej. 

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. 
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Do misy włożyć ser twarogowy, mąkę i cukier. Miksować na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku cały czas miksując ale wolno. Na koniec dodać śmietankę, ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować. Gładki krem serowy przelać na ostudzony spód.

Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy do pieczenia, w którą wlać wrzącą wodę (cały czajnik). Całość wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik należy studzić stopniowo: najpierw na 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie sernik wyjąć i całkowicie ostudzić. Z chłodnego zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na minimum 8 godzin. Im sernik lepiej i dłużej schłodzony - tym lepiej.

Przed podaniem sernik posypać cukrem i za pomocą palnika lub bardzo krótko w piekarniku z funkcją grilla skarmelizować cukier na skorupkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger