czwartek, 12 listopada 2015

Roladki z piersi kurczaka wedzone na herbacie z puree brokulowo-kalarepowym


Co powiecie na nietypowe roladki z kurczaka, tym razem kukurydzianego, wędzone w woku, na pysznym zielonym puree? Kurczak kukurydziany ma słodkie mięso, więc by go delikatnie zmienić postanowiłam nafaszerować domowa tapenadą, uwędzić dawną chińską metodą na herbacie, a następnie zanurzyć w kremowe puree z brokuła i kalarepy. Myślę, że takie połączenie wam się spodoba.




Roladki z piersi wędzone na herbacie z puree brokułowo-kalarepowym

marynata:
  • 2-4 piersi kurczaka kukurydzianego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • do wędzenia:
  • 3 torebki herbaty (2 czarne, 1 cytrusowe)
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki ryżu białego
  • 2 ziela angielskie
  • 3 gałązki rozmarynu
dodatki:
  • liście mini sałaty rzymskiej
  • domowa tapenada z suszonych pomidorów i oliwek
  • jajko
  • panierka panko
  • olej rzepakowy


Piersi umyć, osuszyć. Następnie między arkuszami folii spożywczej rozbić na kotlety. Składniki marynaty wymieszać, dodać piersi i dokładnie wysmarować marynatą. Odstawić na min godzinę. Przygotować tapenadę.


tapenada z suszonych pomidorów i oliwek:
  • 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (w razie potrzeby) lub oliwy z pomidorów suszonych
  • 1/2 szklanki czarnych i zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • ząbek czosnku
  • kilka liści bazylii
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


Przygotować tapenadę. W blenderze umieścić odsączone z zalewy pomidory, oliwki, kapary, czosnek, listki bazylii, koncentrat pomidorowy i zmiksować wszystko na właściwą dla siebie konsystencje. Doprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym, wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste dodać oliwę z oliwek lub oliwę z pomidorów. Każdą pierś od środka posmarować tapenadą, na niej położyć liść sałaty rzymskiej, zwinąć w roladkę i dokładnie obwiązać bawełnianą białą nicią.

Piersi najlepiej można uwędzić w woku. Ważne żeby dno i boki wyłożyć dokładnie 2 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owijamy folią. Na dno woka/garnka wsypujemy herbatę, ryż, cukier, zioła, przyprawy. Nad mieszankę kładziemy naczynie do wędzenia: bambusowy koszyczek, metalowa specjalna tackę, albo tworzymy coś na szybko w stylu tratwy z patyków do szaszłyków, które układamy tak by móc położyć na niej mięso i żeby mięso nie dotykało dna. Tak przygotowany garnek/wok rozgrzewamy, na dużym ogniu, następnie kładziemy roladki i przykrywamy pokrywką, sprawdzając szczelność, bo dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Podgrzewamy na dużym ogniu przez ok 5 minut, potem zmniejszamy ogień do minimum. Czas wędzenia zależy od wielkości mięsa, ja wędziłam piersi przez 15 minut, potem należy wyłączyć ogień i zostawić mięso na ok 10 minut, niech mięso się wędzi jeszcze chwilę a soki równomiernie rozłożą. Gotowe wyjmujemy, zdejmujemy nici. 

Do talerza wbijamy jajko, roztrzepujemy je. Do drugiej wsypujemy panierkę panko. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdą roladkę wkładamy do jajka a następnie do panko. Obsmażamy na oleju aż panierka się przyrumieni. Gotowe Podajemy z puree.
puree z kalarepy:
  • brokuł
  • 2 ziemniaki
  • 2 kalarepy
  • 2-3 łyżki świeżego koperku
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%
  • łyżka musztardy ostrej np Dijon
  • ½ szklanki drobno startego sera np. bursztyn
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • szczypta grubo mielonej papryki chilli

Ziemniaki i kalarepę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do gorącej wody i ugotować do miękkości przez ok 20 min. Pod koniec dodać różyczki brokułu, które tez się mają ugotować. Wszystko wyjąć i odsączyć. Następnie warzywa zblendować, dodając do masy koperek, śmietanę , musztardę i pieprz. Doprawić do smaku jeśli potrzeba większą ilością musztardy, solą lub pieprzem. Na koniec do gładkiej masy dodać starty na drobniutkich oczkach ser. Wymieszać tak by ser się dokładnie rozpuścił w puree. Można podgrzać jeśli masa zdążyła przestygnąć, wtedy całość się ładnie połączy Podać z roladkami z piersi. Posypać zmieloną grubo ostrą papryką chili.






2 komentarze:

  1. dla mnie bomba! zjadłabym takie na dzisiejszy obiad, oj zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń